Křetínský jedná s Lagardère po koupi rádií i o převzetí časopisů ve Francii

Společnost Czech Media Invest (CMI), kterou spoluvlastní a řídí miliardář Daniel Křetínský, jedná s Lagardère Group o koupi časopisů ve Francii. Očekává se, že transakce by mohla být podepsána v nadcházejících týdnech. Oznámil to člen představenstva CMI Daniel Častvaj. Už v úterý CMI oznámila, že od Lagardère kupuje rozhlasové stanice v Česku, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku.

Obchod se týká časopisů Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris a Public. „Naopak zpravodajská divize (včetně Europe 1, Paris Match a Le Journal du Dimanche), stejně jako brand Elle s jeho mezinárodními licencemi nejsou součástí této plánované transakce,“ uvedl Častvaj.

  • Společnost Lagardère Group je nadnárodní mediální konglomerát sídlící v Paříži. Založena byla v roce 1992 jako Matra, Hachette & Lagardère.
  • Společnost působí ve 40 zemích světa a její činnost je rozdělena do čtyř hlavních divizí: vydavatelská (Lagardère Publishing, součástí je jedno z největších vydavatelství Hachette Livre), Lagardère Travel Retail provozuje převážně obchody na letištích a nádražích (například Relay), do Lagardère Active patří celá řada novin, časopisů a rozhlasových či televizních stanic a Lagardère Sports and Entertainment podniká v oblasti sportu a zábavního průmyslu.

Parametry transakce budou konzultovány s organizacemi zastupujícími zaměstnance společnosti Lagardère Active, uzavření obchodu může podléhat schválení ze strany orgánů pro hospodářskou soutěž, uvedla firma.

Podle Častvaje by tato akvizice přispěla k posílení růstové strategie firmy. CMI považuje Francii za jeden z klíčových trhů, dodal.

CMI už dříve oznámila koupi rozhlasových stanic v Česku, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku

V úterý společnost CMI oznámila, že od skupiny Lagardère kupuje za 73 milionů eur (zhruba 1,8 miliardy Kč) rozhlasové stanice v Česku, Polsku, na Slovensku a v Rumunsku. K těm patří třeba Frekvence 1 a Evropa 2.

obrázek
Zdroj: ČT24

CMI prostřednictvím svých dceřiných společností Czech News Center a CN Invest dosud působila zejména v oblasti tisku. Vydává čtyři deníky, mezi nimi Blesk, Sport a Aha!, desítky časopisů, například týdeník Reflex nebo Svět motorů, a také webové tituly. Společnost také vlastní dvě tiskárny a je lídrem ve vydávání knih a distribuce tisku.