Do čela Fedu míří poprvé žena. Obama nominoval Yellenovou

Washington - Prezident Spojených států Barack Obama nominoval na post šéfky americké centrální banky (Fed) nynější viceguvernérku Janet Yellenovou. Pokud prezidentův výběr schválí Senát, Yellenová v lednu nahradí současného guvernéra Bena Bernankeho, který post zastává dlouhých osm let. Stane se zároveň vůbec první ženou v čele Fedu.

Sedmašedesátiletá Yellenová, která figuruje ve Fedu dva roky jako viceguvernérka, byla Obamovou favoritkou poté, co ze souboje o guvernérské křeslo v polovině září odstoupil někdejší šéf ekonomických poradců Bílého domu Lawrence Summers. Yellenová dříve učila na Harvardu a Londýnské škole ekonomie. Ve Spojených státech působila už na více vedoucích pozicích.

Obama Yellenovou označil za člověka, který je oddán dvojímu cíli Fedu, jímž je nízká inflace spolu s nízkou nezaměstnaností. Yellenová prý „ví, jak budovat shodu a vyslechnout protichůdné názory“. Prezident vyzval Senát, aby ji do funkce schválil bez odkladu.

Yellenová na oplátku slíbila, že pokud ji Senát potvrdí, udělá vše, co bude možné, aby podpořila maximální zaměstnanost, stabilní ceny a stabilní finanční systém. „Příliš mnoho Američanů nemůže najít práci a bojí se, že nebude moci platit účty a zaopatřit rodiny. Federální rezervy v tom mohou pomoci, pokud budou pracovat efektivně,“ myslí si novopečená kandidátka na guvernérku Fedu.

„Je to velmi zkušená ekonomka a svým založením akademička, což je většina amerických centrálních bankéřů. Zároveň má dlouhou zkušenost z praxe, byla šéfkou ekonomických poradců Billa Clintona,“ charakterizovala Janet Yellenovou komentátorka Lenka Zlámalová.

V Senátu je podle třetího muže v hierarchii demokratických senátorů Charlese Schumera schválení její nominace velmi pravděpodobné. Yellenová totiž má velmi silnou pozici mezi demokraty, kteří disponují ve stočlenné horní komoře Kongresu většinou 54 hlasů. Očekává se, že její jméno získá některé zastánce i mezi republikány a potřebných 60 hlasů dosáhne bez větších obtíží.

Diskuse o Yellenové ovšem nebude hladká, jak naznačil druhý muž republikánů v Senátu John Cornyn, který vůči ní vyjádřil vážné výhrady. „Paní Yellenová se upsala levicově liberální škole myšlení, podle níž je nejlepším způsobem řešení problémů nasypat na ně peníze. Tato posedlost stimulací je příčinou toho, že se země dostala do dnešní fiskální kalamity; poslední, co potřebujeme, je šéf Fedu, který zamýšlí ještě víc takové škodlivé stimulace,“ řekl Cornyn.

Yellenová zřejmě půjde v Bernankeho šlépějích

Spolu s dalším dříve zvažovaným kandidátem na vedení Fedu, někdejším viceguvernérem Donaldem Kohnem, byla Yellenová tvůrkyní programů centrální banky, které byly klíčové pro oživení americké ekonomiky po vypuknutí finanční krize v roce 2008. Yellenová podporuje politiku, kterou prosazuje Bernanke a jež spočívá v rozsáhlém nákupu dluhopisů a snaze udržet nízké úrokové sazby s cílem podpořit americkou ekonomiku.

Známa je také svým zdůrazňováním sociálních aspektů ekonomiky, zejména aktivním bojem za snížení nezaměstnanosti. Někteří ekonomové jí vyčítají, že na druhé straně podceňuje rizika spojená s inflací. Pro Yellenovou je nicméně ekonomie celoživotní láskou. Její manžel v tomto oboru dokonce získal Nobelovu cenu.