Důl Paskov už opustili první horníci

Karviná – Z Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, jehož uzavření plánuje těžební společnost OKD, od začátku října odešlo celkem 160 horníků. Jedná se o čtyři čelbové kolektivy – přípraváře, kteří razí důlní chodby, aby zpřístupnili zásoby uhlí. Firma je přemístila na jiné své šachty na Karvinsku. Na Dole Paskov stále pracuje přes 2 500 lidí.

„Některé kolektivy už z Paskova přecházejí na Karvinsko. Na dole se připravuje sociální program,“ informoval předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík. Odboráři i zástupci OKD doufají, že se z Paskova na Karvinsko podaří přesunout většinu horníků.

Plánované zavření dolu je součástí úsporných opatření, která společnost NWR zavádí kvůli špatným hospodářským výsledkům. Pokud firmě nepomůže stát, chce Důl Paskov uzavřít na konci roku 2014. S tím nesouhlasí odboráři, podle kterých leží v podzemí minimálně 20 milionů tun kvalitního černého uhlí. Chtějí, aby firma důl jen zakonzervovala, tedy udržovala v takovém stavu, který by umožnil v budoucnu těžbu obnovit.

Mluvčí OKD Marek Síbrt upřesnil, že dva paskovské kolektivy našly uplatnění na Dole Darkov, jeden na Dole Karviná v lokalitě Lazy a jeden na Dole ČSM. „K přesunům zaměstnanců dochází vždy po vzájemné dohodě a konzultaci s odbory,“ dodal mluvčí.

OKD rovněž pokračuje v postupném snižování počtu pracovníků dodavatelských firem. „Zatímco v roce 2012 pracovalo v OKD průměrně přes 4 500 zaměstnanců dodavatelských firem, v září letošního roku šlo o zhruba 2 900 pracovníků kontraktorských firem,“ uvedl Síbrt. Toto snižování stavů se přitom na tuzemském trhu práce příliš neprojeví. Zhruba 85 procent zaměstnanců dodavatelských firem totiž tvoří Poláci a 13 procent Slováci.

Důl Paskov
Zdroj: ČT24/NWR

Důl Paskov je posledním funkčním dolem v ostravské části Ostravsko-karvinského revíru, všechny ostatní byly postupně uzavřeny. Když před šesti lety končila těžba na havířovském Dole Dukla, který také vlastnila OKD, na úřad práce či do předčasného důchodu odešlo asi 300 z 1 600 zaměstnanců. Ostatní získali práci na jiných pracovištích OKD. V kraji je nyní v evidenci úřadů práce přes 82 500 uchazečů o zaměstnání, jejich podíl činí 9,8 procenta.