Světová ekonomika podle MMF letos zrychlí, Česko nebude stíhat

Růst světové ekonomiky v letošním roce zrychlí na 3,9 procenta. Ve své jarní prognóze to předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Už loni přitom růst činil 3,8 procenta, což bylo nejprudší tempo od roku 2011. Tempo růstu českého hospodářství naopak podle MMF letos zpomalí a dosáhne 3,5 procenta.

Odhady celosvětové ekonomiky na letošní a příští rok zůstaly stejné jako v lednové aktualizaci výhledu. Ekonomický poradce a ředitel výzkumu MMF Maurice Obstfeld nicméně varoval před zhoršujícími se dlouhodobými vyhlídkami světové ekonomiky.

Vyspělé země podle něj musejí řešit problémy spojené s pomalým růstem produktivity či se stárnutím populace, zatímco rozvíjející se země závislé na exportu komodit budou muset diverzifikovat své ekonomiky, aby podpořily jejich budoucí růst.

Obstfeld poukázal také na rizika spojená s vysokou úrovní zadlužení, a to ve veřejném i v soukromém sektoru. Upozornil rovněž na rostoucí napětí v obchodních vztazích.

„Vyhlídky na obchodní restrikce a odvetná opatření by mohly podkopat důvěru a vykolejit globální růst,“ uvedl Obstfeld. Růst napětí odstartovalo březnové rozhodnutí Spojených států uvalit nová cla na dovoz oceli a hliníku.

České hospodářství čeká postupné zpomalování, očekává MMF

Česko by podle prognózy MMF nemělo dosáhnout úrovně světového růstu a proti loňskému výsledku zpomalí na 3,5 procenta. Výhled je však výrazně lepší ve srovnání s podzimní prognózou, ve které fond předpovídal České republice na letošní rok vzestup hrubého domácího produktu o 2,6 procenta. Tehdy ovšem fond podcenil i loňský růst. Na příští rok MMF počítá s dalším zpomalením růstu české ekonomiky, a to na tři procenta.

  • Pro rok 2018 odhaduje růst o 3,6 procenta.
  • Pro rok 2019 odhaduje růst o 3,3 procenta.

Na Slovensku letos MMF očekává zrychlení tempa hospodářského růstu na čtyři procenta. Příští rok by pak měl podle fondu růst slovenské ekonomiky dosáhnout 4,2 procenta.

V případě americké ekonomiky MMF předpokládá, že její růst v letošním roce zrychlí na 2,9 procenta z loňských 2,3 procenta. V příštím roce však podle fondu růst největší ekonomiky světa zpomalí na 2,7 procenta.

V eurozóně letos měnový fond počítá jen s nepatrným zrychlením růstu, a to na 2,4 procenta z loňských 2,3 procenta. V příštím roce fond v eurozóně očekává pouze dvouprocentní růst.

Hospodářský růst v Číně letos podle fondu zpomalí na 6,6 procenta z loňských 6,9 procenta. Příští rok pak fond počítá s dalším zvolněním tempa růstu hrubého domácího produktu Číny, a to na 6,4 procenta.