Pozastavený dotační program má dopad na 700 firem, uvedl Babiš

Pozastavení dotačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ze strany Evropské komise nechává v nejistotě zhruba sedm set českých firem, uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Evropská komise pozastavila program o objemu 114 miliard korun kvůli vysokému počtu pochybení (kolem čtrnácti procent).

„Pan ministr (průmyslu a obchodu v demisi Tomáš) Hüner dostal za úkol připravit krizový plán, kde bude jasně popsáno, kdo v rámci vlády co udělá. Cíl je přesvědčit Brusel o tom, aby peníze deblokoval,“ dodal Babiš.

Hüner v úterý uvedl, že chybné projekty v rámci tohoto operačního programu pokračují. Po dobu, než je projedná Evropská komise, budou hrazeny z národních zdrojů. Na žadatele tak nebudou mít žádný dopad, řekl ministr.

Babiš viní sociální demokracii

Babiš ze selhání viní bývalé vedení ministerstva průmyslu a obchodu. Podle Hünera chyby vznikly v letech 2015 až 2017. Tehdy ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) řídili ministři z ČSSD.

„My jsme chyby postupně odblokovali, udělali jsme patřičná opatření. Ještě než jsme dostali dopis od Evropské komise, následoval vnitřní audit. Budu iniciovat kroky k vyšetření a potrestání osob, které jsou za tyto komplikace zodpovědné,“ doplnil v úterý ministr.

Mládek: Chyby vznikají na začátku každého období

Naopak exministr Exministr Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že problém mohl už být vyřešen. Ministerstvo mělo výsledky auditu od prosince a čtyři měsíce „proflákalo“, řekl. Podle něj na začátku každého období vznikají chyby, ty jsou však odstranitelné.

„Ministr Hüner dostal audit ministerstva financí v prosinci loňského roku. A od té doby neudělal nic. Namísto toho pouze rozvrátil úřad, vyházel náměstky, má ho nefunkční zejména v této oblasti. A teprve když EK poslala dopis, na základě stejného auditu, tak začal něco dělat a předvádět tady komedii,“ řekl Mládek. Důvodem, proč Evropská komise tak pečlivě zkoumala stav programů, je i kauza Čapí hnízdo, dodal.