Jednání o mzdách ve Škodě Auto nabírá na obrátkách. Rozdělit veškerý zisk zaměstnancům by byla chyba, říká Špicar

Ve čtvrtek se uskuteční další kolo kolektivního vyjednávání mezi automobilkou Škoda Auto a odbory. Odboráři toto jednání označili za limitní, pokud se s firmou nedohodnou na růstu mezd, vyhlásí stávkovou pohotovost. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar v pořadu Události, komentáře připomněl, že firma má v české ekonomice unikátně silné postavení – tvoří čtyři procenta hrubého domácího produktu země a téměř 10 procent exportu.

Špicar zmínil, že  v roce 2007, kdy ve firmě působil, byla ve Škodě Auto ještě dramatičtější situace, když se stávkovalo (stejně jako v roce 2005). Kolektivní vyjednávání označil za záležitost plnou stresu, na které pracují z obou stran rozsáhlé týmy odborníků. 

Považuje za legitimní, že zaměstnanci chtějí pocítit na svých platech to, že se ekonomice i firmě daří. Škoda Auto si to podle něho uvědomuje a dala velmi slušné nabídky. 

„A já doufám, že navzdory určitému dramatu, které už teď probíhá, které může ještě chvíli akcelerovat, se obě strany tak jako v naprosté většině případů v minulosti dohodnou na nějakém oboustranně přijatelném kompromisu, protože předpokládám, si obě strany uvědomují, že stávka skutečně tak jako obchodní války neprospívají vůbec nikomu,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, který v roce 2011 odešel z pozice ředitele vnějších vztahů automobilky Škody Auto.

 Špicar v pořadu hovořil také o tom, že pozice odborů ve Škodě Auto je historicky silná. A to i kvůli spojení s Volkswagenem a tamějším velmi silným odborům IG Metall. Viceprezident svazu se však domnívá, že současné jednání není přetahovaná ve snaze dostat druhého do kouta. 

„Řekl bych, že tam opravdu je upřímná snaha dohodnout se na něčem, co firmu do budoucna nepoškodí a co umožní zaměstnancům podílet se na tom, jak se firmě daří.“

Vývoj průměrné mzdy
Zdroj: ČT24

 Špicar také zdůraznil obecnou poučku, že zaměstnavatelé nemohou veškeré peníze, které vydělají, dát pouze zaměstnancům. Potom by chyběly na investicích, chyběly by na obnově strojového vybavení, na rozšiřování portfolia produktů na zahraniční expanzi atd. 

„A kdybyste to s těmi platy přehnal, a někteří zaměstnavatelé tu tendenci mají, protože si uvědomují především v dnešní době, že to nejcennější, co mají, jsou jejich zaměstnanci, tak by sice jeden rok nebo dva měli skvěle placené zaměstnance, ale během tří let by přišli o konkurenceschopnost,“ řekl viceprezident. To znamená, musíte velmi dobře na lékařských vahách vážit, co si ještě můžete dovolit a co ne, dodal.  

Radek Špicar v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Podle Špicara se proto nedá obecně říci, jak vysoké přírůstky jsou v pořádku. Existují firmy, které si dvouprocentní navýšení platů mohou dovolit, protože se jim daří skvěle.

„Ale zároveň existují firmy, a znám jich několik, pro které pětiprocentní navýšení bude problematické. Například stavební firmy. Nejsme schopni stavět kvůli našim vlastním zákonům. A firmy ve stavebnictví musí propouštět navzdory té konjunktuře. Takže je opravdu potřeba postupovat firmu po firmě,“ řekl Špicar.