Soud zrušil další životní pojištění. Spor se vede o to, zda se neplatnost týká i statisíců dalších smluv

Městský soud v Praze vydal konečný verdikt o neplatnosti pojistné smlouvy Flexi Pojišťovny České spořitelny (PČS). Šlo o první soudní rozhodnutí ve věci sporu o investiční životní pojištění, které v minulosti nabízely české pojišťovny. V minulých měsících o neplatnosti některých smluv rozhodl i finanční arbitr. Spor se však nyní povede o to, zda se rozhodnutí soudu týká stovek tisíců podobných smluv, nebo jen jedné konkrétní smlouvy. V prvním případě by mohl dopadnout až na několik milionů klientů.

Pražskému soudu vadilo zejména to, že klient byl nedostatečně informován o nákladech a poplatcích, řekl agentuře ČTK Jiří Chvojka, který poškozené klienty mediálně zastupuje a o rozhodnutí soudu informoval. Domnívá se, že verdikt se týká stovek tisíc smluv.

„Městský soud v Praze vyslal velmi jasný signál o tom, že mimo zhruba 760 tisíc aktivních smluv Flexi PČS jsou v podobných problémech i další pojistné smlouvy životního pojištění uzavírané v minulosti tuzemskými pojišťovnami,“ uvedl Chvojka. 

Tomu oponuje mluvčí PČS Jana Náchodská. „Rozsudek je závazný pouze pro danou věc, nemá obecnou platnost a není možné jej vnímat jako precedentní pro trh životního pojištění. Naše smlouvy Flexi životního pojištění nadále platí a v našem portfoliu nemáme neplatné pojistné smlouvy,“ řekla. 

Své stanovisko vydala i Česká národní banka, která vykonává nad pojišťovnami dohled. „Rozhodně nesouhlasíme s názorem, že by takové rozhodnutí soudu zneplatňovalo všechny takové uzavřené smlouvy,“ řekl Marek Zeman, mluvčí České národní banky, která vykonává nad pojišťovnami dohled.

Arbitr nebo soud může podle něj rozhodnout o neplatnosti vždy jen v konkrétním návrhu nebo žalobě. Hromadné žaloby spotřebitelů zatím nejsou v českém právním řádu možné, dodal.

Shodou okolností jednala o budoucím zavedení hromadných žalob ve středu vláda v demisi, která má tento bod ve svém programovém prohlášení. Kabinet nyní schválil věcný záměr zákona. Konkrétní verzi zákona by chtělo ministerstvo spravedlnosti předložit nejpozději v prvním čtvrtletí příštího roku. Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) by jej chtěl prosadit do příštích voleb. Připouští totiž, že vyjednání podpory v parlamentu nebude jednoduché.

Soud v rozsudku podle Chvojky podrobně popsal pochybné obchodní praktiky týkající se nesdělování klíčových poplatků a fakticky tak potvrdil rozhodnutí finančního arbitra.

„Systémový problém je obrovský, s dopadem v řádu desítek miliard korun, které klientům byly a dosud jsou neoprávněně strhávány na smlouvách životního pojištění. Zasáhnout musí Česká národní banka jako regulátor trhu a zřejmě i zákonodárci,“ dodal Chvojka. Pravomocné verdikty se podle něj týkají PČS, respektive Kooperativy, která portfolio této pojišťovny přebírá, a dále České pojišťovny a pojišťovny AXA.