Čína snižuje daně pro výrobce polovodičů

Čína zavádí daňové úlevy pro výrobce polovodičů. Společnosti budou osvobozeny od daně z příjmu po dobu dvou až pěti let, poté budou následovat částečné odpočty. Oznámilo to v pátek čínské ministerstvo financí. Opatření platí od 1. ledna 2018.

Tento krok přichází v době, kdy rostou obavy z obchodní války mezi USA a Čínou, tedy dvěma největšími ekonomikami světa. USA uvažují o uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 50 miliard dolarů (jeden bilion korun), přičemž se odvolávají na diskriminační obchodní praktiky v technologickém průmyslu.

Daňové úlevy pokrývají širokou škálu produktů, od základních po nejmodernější čipy, které se používají v počítačích, chytrých telefonech i dalších elektronických přístrojích.

Čína je v polovodičích závislá na zahraničních dodávkách, představují jednu z jejích největších dovozních položek. Podle plánu Pekingu by se země měla do roku 2030 stát předním světovým výrobcem polovodičů, a proto nyní usiluje o převzetí zahraničních firem, které by jí pomohly rozvoj technologií urychlit. Její ambice však narážejí na zahraniční regulační úřady, ty už několik pokusů čínských firem o akvizice zablokovaly.

USA chtějí, aby Čína více kupovala polovodiče

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa požaduje, aby Čína v USA zvýšila nákupy polovodičů, má-li se vyhnout uvažovaným clům a možná i obchodní válce.

Z nových čínských opatření budou profitovat především větší a starší výrobci, kteří mohou slíbit vyšší investice a širší škálu produkce. Podle údajů společnosti PwC koncem roku 2016 bylo v Číně 171 závodů na výrobu čipů, což je zhruba 14 procent světové kapacity. Jde však o zastaralejší čipy, než vyrábí zahraniční konkurence, napsala agentura Reuters.