Zaručeně Zdravá potravina? Třeba tlačenka nebo prejt

Praha – Do českých obchodů se dostala další značka, která má pomoci vybrat kvalitní jídlo. Jde o nálepku Zdravá potravina, která známkuje zboží podle toho, kolik umělých přísad obsahuje, ale také odkud se k zákazníkovi dostalo a v čem je zabaleno. Výživoví odborníci ovšem upozorňují, že hranice mezi tím, co je a co není zdravé, vlastně neexistuje.

Nálepka Zdravá potravina se přitom objevuje i na zabijačkové polévce nebo Dařbujánově prejtu. „My neříkáme, že ta zdravá potravina je zdravá, že ji sníme a budeme zdraví. My říkáme to, že potravina není nemocná. To znamená, že není nadopovaná chemií,“ vysvětluje smysl celého projektu předseda občanského sdružení Zdravá potravina Rudolf Náprstek. 

Další známka kvality chce spotřebitelům usnadnit orientaci. Každá hodnocená potravina dostane body za to, když je bez přidaných éček, vyrobená v Česku nebo třeba v ekologickém obalu. A to kromě biojogurtů a celozrnné mouky splňují i domácí zabijačkové pochoutky. 

Ivan Mach, nutriční specialista:

„Výživoví poradci jsou daleci toho, aby určovali, co je zdravá, a co není zdravá výživa. Fakt je, že pro každého je něco jiného zdravé a optimální.“

Logo Zdravá potravina (zdroj: ČT24)

Přes 70 značek kvality 

Otázkou ale je, jestli spotřebitelům tato značka ještě více nezamotá hlavu. Komise, která na webu posuzuje takzvaně zdravé potraviny, se totiž rozhoduje jen podle etikety na obalu. Čerstvé ovoce a zeleninu, která třeba není chemicky ošetřená, tak v databázi zákazník vůbec nenajde. 

Oficiálních značek kvality je v Česku už zhruba sedmdesát a neoficiálních ještě více. Kdo v nich ztrácí přehled, může zvolit jinou strategii a nakupovat přímo od lokálních producentů. Právě o farmářské potraviny je teď větší zájem než kdy dřív. Města se po létě opět zaplnila, zemědělci stále ještě sklízejí a roste poptávka po surovinách na domácí vaření. Ať už se značkou, nebo bez ní.

Vydáno pod