ČD Cargo bude zřejmě ve velkém propouštět

Praha - Nákladní železniční dopravce ČD Cargo v těchto dnech počítá, s kolika zaměstnanci se bude muset rozloučit, aby přežil. Přišel totiž o důležité zakázky, třeba na přepravu uhlí do Chvaletické elektrárny. V krajním případě by mohlo o práci přijít až 1 600 lidí.

Plán na záchranu Carga sice nové vedení zatím tají, už teď je ale jasné, že propouštění se nevyhne. „Bohužel, dá se předpokládat, že dojde k určité redukci pracovních míst. Ale konkrétní číslo bude výsledkem restrukturalizačního plánu,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša odhaduje: „Určitě by se to pohybovalo ve stovkách a mohlo by to přesáhnout i tisícovku.“ 

Zatímco přeprava cestujících drahám nikdy moc nevynášela, nákladní doprava bývala zlatý důl. Jenže loni Cargo přišlo o důležité zákazníky a propadlo se do ztráty téměř 2 miliard korun. Letos je firma podle vedení zatím v černých číslech. Za prvních 7 měsíců letošního roku vykázalo Cargo kladný hospodářský výsledek, a to přes 200 milionů korun. 

Výsledky by mohly být ještě lepší, kdyby firma neprodělávala na přepravě malých zásilek. Měsíčně kvůli tomu přichází o 100 milionů. Bývalá vláda sice slíbila pomoc - levnější naftu pro lokomotivy a slevu na elektřinu. Ani jedno opatření ale nestihla dotáhnout. Cargo tak na malých zásilkách prodělává dál.

V ČD Cargo hrozí propouštění (zdroj: ČT24)