Jak se na „Trumpova cla“ dívá Pittsburgh? Jako na odplatu zemím, které zničily průmysl města

Události: Pohled na cla z pittsburghského kovošrotu (zdroj: ČT24)

Nosilo tehdy hrdou přezdívku Ocelové město. Před 40 lety patřilo k největším světovým producentům oceli. Kvůli levnému dovozu ale v Pittsburghu zavřeli skoro všechny továrny. Americkému ocelářskému průmyslu má nyní pomoci páteční rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zavést cla na import oceli a hliníku. Výjimku z nich získaly od počátku Kanada a Mexiko, ve čtvrtek dostala dočasný odklad mj. Evropská unie. Naopak Čína i Rusko již chystají odvetu.

Krach průmyslu a následný skokový nárůst nezaměstnanosti si mnozí místní dobře pamatují a v Pittsburghu se zdejšími obyvateli natáčel zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

„Bylo to velmi těžké. Každého, koho jsem znal, to zasáhlo. Lidé z jejich rodin ztráceli práci. Byla to vážně složitá doba,“ říká majitel zdejšího kovošrotu Marty Warhol. Synovec slavného pop-artového umělce Andyho Warhola je jedním z posledních, kteří v ve městě stále pracují s ocelí. Vlastní kovošrot a uvalení cel plně podporuje.

V sedmdesátých letech 20. století pracoval každý třetí dospělý obyvatel Pittsburghu v ocelárnách nebo na ně navázaných fabrikách. Následná recese zasáhla prakticky každou místní rodinu. Město se s tím ale postupně dokázalo vyrovnat a dnes se zde nezaměstnanost pohybuje pod pěti procenty.

Pomoc ocelářům sliboval Trump již v prezidentských volbách a letos v březnu to znovu potvrdil ve svých tweetech. V nich mimo jiné 5. března napsal: „Abychom chránili naši zem, musíme chránit americkou ocel.“ – „Náš ocelářský a hliníkářský průmysl je mrtvý. Je mi líto, je čas na změnu.“ A už o tři dny dříve uvedl: „Musíme chránit naši zemi a naše dělníky. Náš ocelářský průmysl je ve špatné kondici. Když nemáte ocel, nemáte zemi!“

„Zachraňujeme ocel. Díky tomu, co jsem udělal, se otevírá hodně nových oceláren,“ prohlásil Trump i na shromáždění svých příznivců. A k podpisu dokumentu o clech si pozval pracovníky společnosti U.S. Steel. 

„Nejsme protekcionisté. Chceme spravedlivé hřiště. Je to pro naše zaměstnance, na podporu našich zákazníků. A když to uděláme správně, bude to skvělé pro Spojené státy,“ uvedl šéf U.S. Steel Dave Burrit.

Donald Trump podepisuje zavedení cel na dovoz oceli a hliníku
Zdroj: AP/Susan Walsh

Čína již uvedla, že kvůli clům na ocel a hliník, jež se jí na rozdíl od jiných zemí týkají, plánuje zavést odvetná cla na dovoz amerického zboží v hodnotě tří miliard dolarů. Na seznamu zboží, kterého by se cla mohla týkat, je podle agentury Reuters 128 produktů, mimo jiné vepřové maso, ocelové trubky nebo čerstvé ovoce a víno. 

K obchodní válce prý podle analytiků nedojde. Jsou přesvědčeni, že prezident cla používá jako nátlak, aby vyrovnal obchodní bilanci. Stejně to vnímá i Marty. Pro něj jsou navíc ještě odplatou zemím, které dumpingovými cenami zničily průmysl v jeho rodném městě.