Brněnské IT firmě se osvědčil nový zaměstnanecký benefit. Neomezená dovolená

Vývojáři v brněnské firmě Artin si mohou vzít placené volno kdykoli potřebují. Už rok využívají možnost neomezené dovolené. Musí ale splnit jednu podmínku, nesmí utrpět jejich práce. Podle odborníků je to pro zaměstnance velká motivace.

V pátek v poledne se začínají kanceláře brněnské IT firmy postupně vylidňovat. Půl dne dovolené si vzal i Tomáš Černík a vyráží do Tater. „Nemusím řešit, jestli mi zbyde dovolená na Vánoce pro rodinu, prostě si ji vezmu,“ pochválil možnost neomezené dovolené Tomáš Černík.

Stačí, aby zaměstnanec ve firmě pracoval minimálně rok na plný úvazek a na každé dovolené se domluvil s kolegy v týmu. Vycestovat pak může, kolikrát bude chtít. „Trochu jsme se báli, aby se to nezvrhlo a nikdo tu najednou nebyl, ale naše sázka, že jsou naši lidé zodpovědní a znají míru, vyšla stoprocentně,“ řekl ředitel firmy Jan Najvárek.

S motivací a elánem do dalšího projektu

V brněnské pobočce Artinu pracuje sto deset lidí. Více než dvacet pět dnů dovolené si loni vzalo zhruba sedmdesát z nich. Programátor Václav Čáň je rekordman. Loni si vybral skoro osm týdnů dovolené. Trávil je hlavně na horách a na skalách.

„Projekt, na kterém teď pracuji, to umožňuje. Střídají se období, kdy je potřeba zabrat, a pak je větší klid. Ta motivace je daleko větší, než když člověk ví, že skončí a začne další projekt,“ vysvětlil Čáň. „Posiluje to něco, čemu se říká vnitřní motivace – a to potom zvyšuje výkon zaměstnanců, spokojenost, ochotu ve firmě zůstat,“ dal mu za pravdu psycholog Jakub Procházka.

  • Zvyšují příspěvek na penzijní či životní připojištění
  • Zvyšují délku dovolené
  • Zavádějí plně hrazený příspěvek na stravování
  • Podílí se až do sta procent na nákladech na dopravu do zaměstnání
  • Zlepšují pracovní podmínky svých zaměstnanců

Ne do všech firem se nový benefit hodí

Koncept neomezené dovolené vznikl v IT firmách ve Spojených státech. Ne do všech společností se ale hodí. „Nejvíc by to mohlo fungovat u práce, kterou by lidé rádi dělali jako koníček. Naopak nejspíš to nebude fungovat tam, kde je práce monotónní a zaměřená na výkon,“ řekl psycholog.

A když už náhodou i lidem v brněnské IT firmě práce monotónní připadne, mají možnost se na pár minut rozptýlit. Například u stolního fotbálku.