Americká centrální banka zvedla sazbu a zlepšila prognózu pro ekonomiku Spojených států

Americká centrální banka (Fed) ve středu podle očekávání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,50 až 1,75 procenta. Předpověděla rovněž, že letos základní úrok zvýší ještě minimálně dvakrát.

Fed své rozhodnutí oznámil po skončení dvoudenního zasedání, kterému poprvé předsedal nový šéf Jerome Powell. Ten začátkem února v čele centrální banky vystřídal Janet Yellenovou.

Fed rovněž předpověděl, že růst ekonomiky Spojených států v letošním roce dosáhne 2,7 procenta. Zlepšil tak svou prosincovou prognózu, která letošní růst odhadovala pouze na 2,5 procenta. „Hospodářské vyhlídky se v posledních měsících zlepšily,“ uvedla centrální banka. Akcie po zvýšení sazeb začaly růst.

Dolar ve středu sestoupil ze svého třítýdenního maxima, když investoři vybírali zisky právě před rozhodnutím Fedu. Kolem 18:00 SEČ odepisoval dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, 0,3 procenta na 89,76 bodu. Euro k dolaru přidávalo 0,2 procenta na 1,2266 dolaru. Na japonský jen dolar ztrácel 0,2 procenta na 106,29 JPY.