Zástupci CEFC očekávají rozvoj českých investic, analytici spíše rychlý prodej

Události: Změny v CEFC (zdroj: ČT24)

Švýcarská těžební společnost Glencore stále počítá s prodejem svého podílu v ruské Rosněfti čínské CEFC. Šéf Glencoru Ivan Glasenberg vychází z toho, že dohodu schválila čínská vláda. Samotná CEFC, která nakupovala i v Česku, přitom zápasí s dluhy. Navíc je její šéf, Jie Ťien-ming, v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona a předpokládá se jeho odchod z čela firmy. Až do prošetření záležitosti však zůstává poradcem prezidenta Miloše Zemana. Zvrat v tíživé situaci CEFC se očekává od chystaného vstupu silného minoritního akcionáře.

Plánovaný prodej čtrnáctiprocentního podílu v Rosněfti za 9,1 miliardy dolarů (zhruba 188 miliard korun) se měl uskutečnit v první polovině letošního roku. Považovalo se to za průlomový vstup do strategického energetického sektoru. Prodávajícími jsou právě Glencore a katarský státní investiční fond Qatar Investment Authority (QIA).

Minulý týden se však objevila zpráva v ruském listu Kommersant, že dohoda je pozastavena kvůli finančním problémům CEFC. Zprávu o odložení obchodu vydala minulý týden agentura Bloomberg s odvoláním na čínskou ratingovou agenturu China Chengxin International Credit Rating (Čcheng-sin).

Rosněfť
Zdroj: Reuters/Sergei Karpukhin

Navíc přibývá zpráv, že čínská vláda v poslední době stále přísněji zkoumá finanční situaci velkých firem a neváhá zasáhnout.

Další impéria pod tlakem

V pondělí uvedla agentura Bloomberg, že zadlužený konglomerát HNA Group plánuje prodat své nemovitosti v Číně v celkové účetní hodnotě 2,2 miliardy dolarů (45 miliard Kč). Původně letecká společnost začala na dluh nakupovat reality po celém světě a odkoupila mimo jiné i podíl v největší německé bance Deutsche Bank.

Nedávno pak server South China Morning Post informoval o zásahu proti impériu podnikatele Siao Ťien-chuy. To zahrnuje hlavní konglomerát Tomorrow Holdings a širokou síť přidružených podniků. Úřady mu nařídily prodat kvůli splacení bankovních úvěrů v letošním roce majetek ve výši 150 miliard jüanů (490 miliard korun). Jako důvod uvádějí neprůhledné podnikání firmy, které s sebou nese rizika ohrožující finanční bezpečnost země. Pokyn prodávat dostal i konglomerát Dalian Wanda Group.

„Nepodstatná aktiva“ v Česku

V případě skupiny CEFC se uvádělo, že byla zřízena komise, která má posoudit její dluhová rizika a vypracovat plán na jejich snížení. Přibývá tak otazníků i nad osudem investic CEFC v českých firmách (viz box).

Společnosti CEFC však svitla  určitá naděje. Objevily se zprávy o očekáváném vstupu silného partnera, který by získal minoritní podíl. Podle některých zdrojů by to mohla být mohutná polostátní čínská firma CITIC Group. Ta působí v Číně i v zahraničí (zaměřuje se například na finance, nemovitosti, infrastrukturu, strojírenství, energetiku). 

Ředitel šanghajské poradenské firmy Kaiyuan Capital Brock Silvers očekává, že stát rozprodá majetek CEFC ve snaze snížit dluhy. „Majetek spojený s energetikou bude považován za strategickou prioritu a Čína s ním může zacházet vlídněji. Ostatní jmění včetně toho v České republice pravděpodobně za strategickou prioritu označeno nebude. Jsou to nepodstatná aktiva a předpokládám, že je rychle rozprodají,“ řekl pro ČT. 

Možná i proto může šéf švýcarské Glencore předpokládat dokončení „operace Rosněfť“.  Viceprezidentka CEFC Europe Marcela Hrdá pak očekává, že „rozvoj našich projektů bude nadále pokračovat a těšíme se na spolupráci s novým akcionářem“. 

Narodil se 5. června 1977 v Pchu-čchengu v provincii Fu-ťien.

Podle čínských investigativních novinářů patří Jie Ťin-ming k „nejtajemnějším čínským boháčům“. Novináři zjistili, že Jie založil svoji první firmu v roce 1999. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. V roce 2017 se stal politickým poradcem konzervativní pročínské Nové lidové strany v Hongkongu.

Nebývalý vzestup mladého podnikatele Jie Ťien-minga a CEFC vyvolal v Číně spekulace o jeho spojení s armádními špičkami. Čínské zdroje v minulosti uvedly, že je Jie Ťien-ming vnukem maršála Jie Ťien-linga, jenž se po smrti vůdce Mao Ce-tunga největší měrou zasloužil o pád takzvaného Gangu čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po Maovi. Za dvouleté vlády tohoto uskupení se ještě zintenzivnil teror Maovy kulturní revoluce. Maršál Jie Ťien-ling se poté zařadil k vůdcům takzvané druhé generace.

Podle listu Financial Times ale Jie v prohlášení pro česká média popřel, že je vnukem Jie Ťien-linga. Financial Times tvrdí, že loni v září odhalil úzké vztahy Jie Ťien-minga s čínskou vojenskou rozvědkou.

Jie Ťien-ming
Zdroj: Lucie Mikulášková/ČTK