Šéf CEFC je v Číně vyšetřován, dozvěděla se hradní delegace. Zemanovým poradcem zůstává

Představitelé města Šanghaje sdělili kancléři Vratislavu Mynářovi, že šéf CEFC Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován pro podezření z porušení zákona. Podle vedení CEFC odejde z čela firmy. Jie Ťien-ming je poradcem prezidenta Miloše Zemana. A dál jím zůstává. Prezidentův mluvčí uvedl, že Pražský hrad vyčká na prošetření záležitosti.

O osud poradce se minulý týden v Číně zajímala delegace Kanceláře prezidenta republiky, mise se zúčastnil kancléř Mynář i ekonomický poradce prezidenta Martin Nejedlý.

Vyšetřování není vedeno proti právnické osobě CEFC China. Všechny zúčastněné strany se shodly na podpoře projektů česko-čínské spolupráce a projektů CEFC Europe v rámci One Belt One Road v ČR, uvedla Kancelář prezidenta republiky. 

Společnost i nadále považuje za jednu ze svých hlavních priorit rozvoj svých projektů v České republice, zmiňuje prohlášení. Důkazem toho podle něj je, že do CEFC Europe jako minoritní akcionář vstupuje čínská společnost s rozsáhlými aktivy v Číně i v zahraničí. Její zapojení má znamenat otevření nových příležitostí a využití synergií.

Zmíněným akcionářem, který získá téměř poloviční podíl, je podle serveru Týden.cz státní společnost CITIC Group.

Zadlužená čínská skupina CEFC zároveň stáhla žádost o navýšení podílu (z 10 na 50 procent) ve skupině J&T Finance Group, kterou podala k České národní bance. Společnost bude se svými partnery jednat o dalším pokračování tohoto projektu v nové situaci po vstupu minoritního akcionáře do CEFC Europe. 

„Mateřská CEFC China i nadále považuje projekty v Česku za jednu ze svých priorit a přikládá jim velkou důležitost. Vedení CEFC China jednoznačně potvrdilo garanci splacení půjčky u J&T Group, a to nejdéle v řádném termínu ke dni splatnosti,“ uvedl mluvčí CEFC Europe Pavel Bednář. 

Místopředseda představenstva evropské CEFC Group Company Jaroslav Tvrdík už minulý týden vyloučil, že by půjčku u J&T společnost CEFC Europe nesplatila. 

Narodil se 5. června 1977 v Pchu-čchengu v provincii Fu-ťien.

Podle čínských investigativních novinářů patří Jie Ťin-ming k „nejtajemnějším čínským boháčům“. Novináři zjistili, že Jie založil svoji první firmu v roce 1999. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. V roce 2017 se stal politickým poradcem konzervativní pročínské Nové lidové strany v Hongkongu.

Nebývalý vzestup mladého podnikatele Jie Ťien-minga a CEFC vyvolal v Číně spekulace o jeho spojení s armádními špičkami. Čínské zdroje v minulosti uvedly, že je Jie Ťien-ming vnukem maršála Jie Ťien-linga, jenž se po smrti vůdce Mao Ce-tunga největší měrou zasloužil o pád takzvaného Gangu čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po Maovi. Za dvouleté vlády tohoto uskupení se ještě zintenzivnil teror Maovy kulturní revoluce. Maršál Jie Ťien-ling se poté zařadil k vůdcům takzvané druhé generace.

Podle listu Financial Times ale Jie v prohlášení pro česká média popřel, že je vnukem Jie Ťien-linga. Financial Times tvrdí, že loni v září odhalil úzké vztahy Jie Ťien-minga s čínskou vojenskou rozvědkou.

Jie Ťien-ming
Zdroj: Lucie Mikulášková/ČTK