ČEZ má za sebou vydařený rok. Čistý zisk vzrostl téměř o třetinu na 19 miliard

ČEZ má za sebou solidní rok, šetřit chce i dál (zdroj: ČT24)

Čistý zisk Skupiny ČEZ v roce 2017 vzrostl o třicet procent na 19 miliard korun. Firmě pomohl zejména jednorázový výnos z prodeje akcií MOL a také nárůst výroby jaderných elektráren o čtyři terawatthodiny. Tržby společnosti poklesly o jedno procento na 201,9 miliardy korun. Provozní zisk společnosti před odpisy (EBITDA) dosáhl 53,9 miliardy korun, uvedl ČEZ.

Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy, které obecně nesouvisejí s běžným hospodařením roku, vzrostl o pět procent na 20,7 miliardy Kč.

Výsledky za rok 2017 mírně předčily očekávání analytiků. Ti odhadovali, že firmě vzroste čistý zisk o 29 procent na 18,8 miliardy korun. Tržby podle nich ovšem měly zůstat na předloňských 203,7 miliardy korun.

Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy v letech 2013–2017 (v mld. Kč)
Zdroj: ČEZ

„Hlavním důvodem nárůstu čistého zisku byl jednorázový zisk z prodeje akcií MOLu a další jednorázové zisky včetně například prodejů rezidenčního portfolia v Písnici. Jinak ovšem i na provozní úrovni si ČEZ nevedl úplně špatně,“ zhodnotil čísla analytik České spořitelny Petr Bártek.

Analytik společnosti Patria Finance Tomáš Sýkora ale připomněl, že provozní zisk společnosti v loňském roce stagnoval. „Pokud bychom ze zisku společnosti odečetli položky jako třeba prodej MOL, tak provozní výnosy mají tendenci stagnovat, a to kvůli kleající ceně elektrické energie. K první stabilizaci by mělo dojít až v letošním roce,“ uvedl Sýkora.

Investoři podle něj na výsledky společnosti zareagovali vlažně, hodnota akcií se v úterý po oznámení výsledku společnosti pohybuje na stejné úrovni jako o den dříve.

Analytik Patria Finance Sýkora: Cena energií klesala, stabilizovat by se mohla letos (zdroj: ČT24)

Analytici: Příjemné překvapení, dividenda by mohla být okolo 35 korun

Uplynulý rok hodnotí analytici jako solidní, překvapil je úspěšný čtvrtý kvartál. Předpokládají dividendu okolo pětatřiceti korun na akcii.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš předpokládá, že návrh dividendy za loňský rok oznámí firma během dubna. Možnou výši v úterý komentovat nechtěl. „Chápete, že není kurzotvornější informace než výše dividendy, takže nebudu ani naznačovat,“ uvedl Beneš.

Dividenda na akcii v letech 2013–2017 (Kč/akcie)
Zdroj: ČEZ

Podle analytika J&T Banky Bohumila Trampoty naznačuje dividendová politika firmy výplatu 23 až 38 korun na akcii. „Pokud by to bylo jako loni, tak by to znamenalo pětatřicet korun na akcii. ČEZ by měl zveřejnit návrh dividendy nejpozději v pozvánce na valnou hromadu, což by mělo být měsíc před jejím konáním,“ uvedl Trampota. V příštím roce by dividenda měla být nižší, dosáhnout by mohla pouze 28 korun.

Rok 2017 byl pro Skupinu ČEZ úspěšný jak z pohledu dosaženého zisku, tak z pohledu plnění strategických cílů.
Daniel Beneš
generální ředitel ČEZ

S tím souhlasí také analytik Jan Raška z Fio banky, podle něj indikuje loňský očištěný čistý zisk dividendu ve výši 35 korun na akcii. Pak by ji hodnotil pozitivně.

Výsledky za rok 2017 překonaly i původní očekávání samotné Skupiny ČEZ, která pro rok 2017 nejprve počítala s čistým ziskem ve výši 12 až 17 miliard korun. Výši celoročních výsledků ovšem napovídaly čísla za první pololetí loňského roku, kdy čistý zisk společnosti vzrostl o 21 procent na 16,7 miliardy korun. Už tehdy se do výsledků promítl prodej akcií MOL a také prodej nemovitostí v Praze. Skupina proto svá očekávání upravila a její odhad z pololetí roku 2017 dosáhl skutečných výsledků za loňský rok.

  • ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

 „ČEZ potvrdil očekávání trhu i markantním meziročním snížením očekávaného čistého zisku v letošním roce. Ten podle společnosti skončí v pásmu 12 až 14 miliard korun, zatímco konsensus trhu počítal před dnešním oznámením společnosti s hodnotou 13,5 miliardy korun,“ komentoval očekávání polostátního gigantu hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Podle něj by mohla dividenda za loňský rok dosáhnout 33 korun na akcii, ale pohybuje se v pásmu od 22 do 36 korun.

Potenciál divident vidí analytik Patria Finance Sýkora ještě výš, podle něj zisk společnosti odpovídá dividendám ve výši 38 korun za akcii. „Ale ve světle celkových výsledků se domnívám, že dojde k vyplacení 33 korun stejně jako v loňském roce,“ řekl ČT Sýkora. 

Provozní výnosy v letech 2013 – 2017 (v mld. Kč)
Zdroj: ČEZ
Vzhledem k tomu, že ceny elektřiny jsou tam, kde jsou, to znamená meziročně sice budou výše, ale pořád ještě když se podíváte historicky, tak jsou na úrovni 30 euro za megawathodinu. Před pár lety byly 50, 60 euro za megawatthodinu. Tak je jasné, že ziskovost ČEZu není tam, kde dříve bývala. A musí se dívat na všechny svoje aktivity včetně sponzoringových.
Petr Bártek
analytik České spořitelny

O příjemném výsledkovém překvapení hovoří také Martin Vlček z BH Securities. „Situace se tak postupně lepší a vytváří prostor pro návrh slibné dividendy před valnou hromadou. Poslední kvartály nabízejí lepší šanci firmy zajistit si ceny elektřiny na další roky,“ sdělil Vlček. Nejistotu pro akcionáře podle něj i nadále představuje cena, kterou by získali v případě dělení ČEZ kvůli výstavbě nových reaktorů.

Generální ředitel ČEZ Beneš v rozhovoru s Reuters a Bloomberg řekl, že by ČEZ do poloviny letošního roku rád rozhodl o možné transformaci, která by mohla zahrnovat oddělení obnovitelných zdrojů energie a distribuce od tradiční výroby elektřiny. Transformace by podle Beneše zabrala dva až tři roky. Dodal, že letos ve třetím či čtvrtém čtvrtletí by mohl být oznámen tendr na stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany a možná také na stavbu nového bloku temelínské jaderné elektrárny.

ČEZ sníží dluh prodejem bulharských aktiv o 10 miliard korun

Prodej bulharských aktiv ČEZ tamní společnosti Inercom sníží čistý dluh firmy v letošním roce o 10 miliard korun. V roce 2017 klesl čistý dluh ČEZ o devět procent na 134 miliardy korun, oznámilo to v úterý vedení podniku. Společnost chce z Bulharska odejít kvůli dlouhotrvajícím sporům s místními úřady.

ČEZ dříve oznámil, že výsledná cena prodeje překračuje hodnotu vstupní investice v eurech. Dvoutřetinový podíl ve třech bulharských rozvodných společnostech koupil ČEZ v roce 2004 za 281,5 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu 7,16 miliardy Kč).

Bulharský zpravodajský portál Kapital následně napsal, že celková cena obchodu je zhruba 320 milionů eur (8,1 miliardy Kč), podle vedení ČEZu je ale nabídka vyšší.  Smlouvu o prodeji svých bulharských aktiv podepsal ČEZ 23. února.

Kvůli úsporám přestal ČEZ podporovat karlovarský festival

Loňský rok překonal výsledky za rok 2016. Tehdy vykázal ČEZ čistý zisk ve výši 14,6 miliardy korun, to představovalo meziroční pokles o 29 procent. Tržby za předloňský rok dosáhly 203,7 miliardy korun. 

Navzdory dobrým výsledkům se ČEZ rozhodl po šestnácti letech ukončit spolupráci s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary. Firma to zdůvodnila neutěšenou situací na energetických trzích, která ji vede k úsporným opatřením.

V poslední době se hovoří o možné transformaci nebo rozdělení společnosti. Záměr má mimo jiné pomoci k rozhodnutí o případné stavbě nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany.