O peníze od Evropské unie by nově mohli přijít i Středočeši

Praha - České republice hrozí, že nedokáže do konce roku vyčerpat z evropských fondů až 30 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci na to upozornil ministr pro místní rozvoj v demisi František Lukl. Podle něj má největší problémy pět operačních programů. Pokud tyto peníze ČR nedokáže vyčerpat do konce současného programového období, tedy letos, tak o ně nenávratně přijde. Evropská komise nejspíš úplně pozastaví regionální operační program Střední Čechy. „Není novinkou, že okolo tohoto programu jsou problémy nejméně rok,“ řekla mluvčí evropského komisaře pro regionální politiku Johannese Hahna Shirin Wheelerová. Naopak regionální operační program Severozápad by se mohl znova rozběhnout v průběhu několika týdnů.

Ze sedmi regionálních operačních programů jich má v současnosti pozastavenou certifikaci pět, bez omezení jsou nyní pouze ROP Jihovýchod a Jihozápad. Problémy mají podle ministra také operační programy Životní prostředí a integrovaný operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, ale také operační program Technická pomoc.

Program, ze kterého se rozdělují evropské dotace na projekty ve Středočeském kraji, má pozastavenou certifikaci, vedení dotačního úřadu dosud tvrdilo, že jistě bude už brzy vše v pořádku. Na Úřadu Regionální rady Střední Čechy proběhl letos audit. Podle představitelů úřadu i Středočeského kraje nepřišli kontroloři na žádná zásadní pochybení, Středočeši proto očekávali rychlé obnovení certifikace. Její pozastavení znamená, že ROP sice proplácí dotace, peníze však získává pouze od státu a ten zatím nežádá o jejich proplacení z Bruselu.

Ředitel úřadu regionální rady Tomáš Novotný řekl, že pro pozastavení nevidí důvod, protože nedávný audit programu dopadl velmi úspěšně. "My k tomu nevidíme důvod. Žádné
pochybení nebylo nalezeno," uvedl Novotný.

Teď však Evropská komise místo obnovení certifikace poslala docela opačnou zprávu – programu hrozí úplné pozastavení. „Při jednání s Evropskou komisí nám bylo indikováno, že by mohlo dojít k pozastavení ROP Střední Čechy. EK tam dělala vlastní audity, ale dosud nevíme, zda upozornění s nimi souvisí. Bližší informace totiž stále nemáme,“ uvedl první náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

Pokud by se hrozba EK naplnila, byl by pozastaven celý proces. To by mohlo v krajním případě vést až k nedočerpání připravených peněz z ROP Střední Čechy. „Pokud by to bylo něco vážnějšího, tak by to mohlo ohrozit čerpání peněz,“ dodal Braun. Náměstek přesto stále věří, že se najde takové řešení, které nebude znamenat ztrátu pro tento program.

Naopak problémový ROP Severozápad by se měl do několika týdnů opět rozběhnout. Peníze by z něj ráda získala například litoměřická nemocnice na modernizaci kuchyně. Projekt bude stát 35 milionů a pokud je chce nemocnice získat z eurofondů, nesmí udělat žádnou chybu. Na podání nových žádostí je málo času kvůli tomu, že dotační program dlouho stál. A málo bude i peněz, města a firmy už mají připravené projekty za 12 miliard, dotace ale vystačí stěží na polovinu.

Česká republika je ve skluzu při čerpání prostředků z fondů Evropské unie, prozatím vyčerpala jen zhruba třetinu prostředků pro toto období. Příčinou je podle Stanislava Polčáka (TOP 09) těžkopádný systém čerpání fondů a velký počet operačních programů, jejíž počátky vidí už před šesti lety v období vlády Jiřího Paroubka. Polčák ale poukázal na to, že programy počítají i se zpětným dočerpáním fondů v letech po skončení plánovacího období. „Kdyby to byla ztráta 100, 150 miliard, tak bychom si mohli ještě gratulovat,“ uvedl Polčák. Pro nové plánovací období by pak Polčák navrhoval změny vedoucí ke zjednodušení systému vyplácení evropských dotací: co nejméně operačních programů nebo jednotné formuláře pro všechny operační programy.