25 let podnikání v Česku. Bez demokracie a médií by to nešlo, ohlížel se šéf Hospodářské komory

Ekonomiku brzdí nedostatek pracovní síly i byrokracie, shodli se Babiš a Dlouhý (zdroj: ČT24)

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý v bilančním projevu k 25. výročí komory apeloval, aby nebyl zpochybňován polistopadový vývoj v Česku. Dlouhý vyzdvihoval zásluhy prezidentů Václava Havla i Václava Klause, zastával se rovněž nezávislých médií. Ekonomice by podle něj neprospělo zavedení sektorových daní či zvýšení minimální mzdy.

„Základní stavební kameny polistopadových změn byly i pro následný úspěch českých podnikatelů rozhodující. Bez lidské svobody by nebylo svobodného podnikání a bez rychlé privatizace a restitucí by nebyly soukromníci,“ uvedl Dlouhý.

Vyzdvihl proto zásluhy prvního českého prezidenta Václava Havla a jeho nástupce, dřívějšího ministra financí Václava Klause. „Současné solidní postavení české ekonomiky ukazuje, že jejich obtížná symbióza byla základem pro náš úspěch,“ poukázal šéf Hospodářské komory.

Dlouhý se rovněž zastal nezávislých médií. „Bez svobodných sdělovacích prostředků budou chybět objektivní informace. Jejich nezávislost včetně České televize nemá nikdo zpochybňovat. Nepřipustíme uzavírání společnosti do vlastní zahleděnosti,“ upozornil Dlouhý.

Šéf Hospodářské komory rovněž odmítl kritiku podnikatelů coby parazitů společnosti. „Politici zajistili vhodné podmínky, ale byli to podnikatelé, kteří vytvořili naše bohatství. Nepodporujeme řeči o rozkrádání státu. Podnikatelé tu poctivě rozvíjeli naši ekonomiku. Kradlo jich jen málo a někdy právě za účasti politiků,“ zdůraznil Dlouhý.

Projev Vladimíra Dlouhého k 25 letům Hospodářské komory (zdroj: ČT24)

S EET už se podnikatelé sžili, vadí zvyšování minimální mzdy

České ekonomice podle něj neprospějí ani sektorové daně, ani rušení prvních tří dní nemocenské, kdy nemá pracovník nárok na náhradu mzdy. Dlouhý odmítl i dramatické navyšování minimální mzdy. „Ani další komplikování pracovněprávních vztahů v zákoníku práce nebo brzdění příchodu pracovníků ze zahraničí. A už vůbec nám neprospějí nápady na referenda o vystoupení z EU,“ řekl.  

Podle něj se v příštích 25 letech kontinuálně změní struktura ekonomiky. Kvůli trhu práce bude muset Česko přehodnotit mimo jiné pohled na školství. Nutností se stane celoživotní vzdělávání, nezbytná bude digitální a finanční gramotnost. Výzkum a vývoj se stane neoddělitelnou součástí podnikání, dodal.

Logo Hospodářské komory k 25. výročí založení
Zdroj: Hospodářská komora/Pavel Šťastný

Státní správě Dlouhý vytkl, že zřídila komoru pro podporu podnikatelů, ale za peníze daňových poplatků nyní buduje regionální sítě státních agentur se stovkami úředníků, jednou na podporu exportu, podruhé na poradenství. V řadě případu by přitom bylo podle něj levnější a efektivnější, kdyby stát využíval rozsáhlou komorovou celorepublikovou kontaktní síť, kterou podnikatelé z velké části financují ze svých peněz. 

„Opravdu nechápu, proč stát více nevyužívá komorovou síť. Místo toho tu agendu přenáší na nové pobočky agentur CzechTrade a CzechInvest, které měly působit v zahraničí, ne u nás,“ prohlásil šéf komory.

Babiš chce CzechTrade a CzechInvest sloučit

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) k tomu řekl, že podle něj by se zmíněné agentury měly sloučit. Vláda chce podle něj na podpoře exportu spolupracovat právě s Hospodářskou komorou. Dodal, že komora by měla také hrát významnější roli v rámci tripartity. Agentury měly být sloučeny už na konci roku 2013, tehdejší úřednický ministr bez důvěry Jiří Ciencala ale k tomu nakonec nepřistoupil.

Babiš: Chci Hospodářské komoře poděkovat, měla by hrát na tripartitě větší roli (zdroj: ČT24)

Babiš také znovu kritizoval dřívější hospodaření státní České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Kabinet minulý týden rozhodl, že obě instituce by nově měly spadat pouze pod ministerstvo financí. 

Babiš také podotkl, že další růst české ekonomiky brzdí nedostatek pracovní síly. „V minulosti vláda udělovala daňové pobídky. My budeme zvažovat, jestli k nám přichází high-tech firmy, které chceme. V minulosti vláda podpořila i firmy, které to neměly zapotřebí. A v době, kdy chybí lidi, je pro firmy problém přeplácet zahraniční společnosti,“ uvedl Babiš. 

Podle viceprezidenta viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara ale není slučování agentur dobrý nápad. „Prostor pro zefektivnění je vždy. Tyto dvě agentury ale mají každá na starosti něco jiného a jejich zaměstnanci potřebují jiné uvažování a vnímání toho, co Česká republika potřebuje,“ uvedl Špicar.

Po sloučení by vzniklá instituce podle Špicara nepracovala na sto procent. Takové ochromení si podle něj český průmysl nemůže dovolit. V současnosti přitom obě agentury mají „dobře vycvičené úředníky“ a „dělají státní správě poměrně dobré jméno“, dodal Špicar.

Špicar. Sloučit CzechTrade a CzechInvest je špatný nápad (zdroj: ČT24)