Cla na čínské zboží budou obzvláště škodlivá, varují Trumpa obchodníci

Cla na čínské zboží budou obzvláště škodlivá, varují Trumpa obchodníci (zdroj: ČT24)

Až 45 obchodních svazů zastupujících největší společnosti ve Spojených státech žádá amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby neuvaloval cla na dovoz z Číny. Varují, že to bude mimořádně škodlivé pro americkou ekonomiku a spotřebitele, protože případná cla zvýší ceny spotřebního zboží, zničí pracovní místa a stáhnou dolů finanční trhy, uvedla agentura Reuters.

Dopis zaslaný prezidentovi v neděli je novou ukázkou neshod mezi Trumpem a podnikateli ohledně další obchodní politiky země poté, co prezident přijal agresivnější kroky, protože podle něj je potřeba ochránit domácí průmysl.

„Vyzýváme vládu, aby nezaváděla cla a spolupracovala s podnikatelskou komunitou při hledání efektivních, ale přiměřených řešení proti ochranářské obchodní politice a praktikám Číny, která ochrání americká pracovní místa a konkurenceschopnost,“ uvedly skupiny. „Cla budou obzvláště škodlivá,“ dodávají.

Skupiny rovněž vyzvaly Trumpa, aby spolupracoval s obchodními partnery a společně s nimi tlačil na změnu čínské politiky. Dodaly, že sice mají vážné obavy z přístupu Číny k obchodu, avšak jednostranná cla zavedená Spojenými státy pouze oddělí zemi od jejích spojenců, které povzbudí, aby nahradili americké podnikatele v Číně, až Peking zavede odvetná opatření. 

„To, že Američané budou uvalovat jednostranná cla na Čínu, se nebude Číně líbit. Může to vést například i k tomu, že se Čína pokusí nahrazovat americké partnery jinými, na čemž by mohla vydělat například Evropská unie tak, že bude dovážet některé zboží do Číny místo USA,“ řekl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Deficit zahraničního obchodu USA
Zdroj: ČT24

Zahraniční obchod Spojených států se dlouhodobě potýká s deficitem: v lednu překročil 56 miliard dolarů a byl nejvyšší za posledních deset let. Ze dvou třetin se na něm podílí právě obchod s Čínou

„Tím problémem není deficit jako takový, ten pro americkou ekonomiku nepředstavuje riziko. Řekl bych, že za rozhodnutím prezidenta Trumpa stojí nějaká myšlenka dovozu pracovních míst zpátky, kterých se v posledních letech relativně hodně, hlavně do čínské ekonomiky,“ uvedl ekonom Komerční banky David Kocourek. 

Obchodní skupiny rovněž vyzvaly Trumpa, aby umožnil odborníkům z odvětví komentovat hospodářský dopad změn obchodní politiky předtím, než tato opatření vstoupí v platnost.

Cla i na dovoz oceli a hliníku

Trumpova vláda nedávno uvedla, že připravuje cla na čínské produkty z oblasti informační technologie a komunikací a na spotřební výrobky. Chce tak donutit Peking ke změnám postupů v oblasti duševního vlastnictví a investic. 

Republikánský prezident také nedávno oznámil, že ještě v březnu uvalí cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a 10 procent na import hliníku. Výjimku mají pouze Kanada a Mexiko.

Evropská unie už požádala Spojené státy, aby se na evropský export zavedení cel nevztahovalo. Američané si ale kladou podmínky. Požadují například, aby sama EU bránila dovozu hlavně čínské oceli.