Odboráři chtějí „zamést“ po předchozí vládě

Praha - Oživení ekonomiky, boj s korupcí nebo snížení nezaměstnanosti jsou podle odborářů témata, na která by se měla soustředit budoucí vláda. Svoje požadavky už předložili šesti politickým stranám. Postupně je budou posílat i dalším, které by se mohly dostat do sněmovny. Nový kabinet by měl podle odborů v první řadě napravit škody způsobené minulou vládou.

Odboráři chtějí „zamést“ po předchozí vládě. Důležité je zrušit druhý pilíř a nastartovat růst ekonomiky pomocí podpory infrastrukturních projektů. Až odboráři prostudují programy politických stran, vydají doporučení, koho je ideální volit – tak by se mělo stát 18. října.

„My chceme po jakékoli vládě, která sem přijde, aby začala řešit problémy, které tíží občany našeho státu,“ tvrdí  Martin Fassmann, ekonom ČMKOS.

RECEPTY ODBORÁŘŮ

Jak podpořit ekonomiku

  • Výstavba 50 000 bytů.
  • Dostavba Temelína.
  • Podpora českých zemědělců a výzkumu.

Boj proti nezaměstnanosti

  • Zvyšování minimální mzdy.
  • Zavedení sociálního bydlení.
  • Kurzarbeit (zkrácená pracovní doba) a rekvalifikace.

Boj proti korupci a daňovým únikům

  • Zavedení pokladen s fiskální pamětí.
  • Minimální daň pro živnostníky.
  • Přísnější tresty za porušování daňových zákonů a za lichvu.

„Některé návrhy mě vysloveně vyděsily. Pokud někdo navrhuje dostavbu Temelína, aniž by znal ekonomické dopady, chce uvalit další platby na obyvatele i podnikatele, myslím si, že tyto návrhy jsou stejně nebezpečné, jako zrušení jednotného inkasního místa,“ říká Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09.

„Je to faktor (odbory), který není úplně zanedbatelný, ale nedá se ani moc přeceňovat,“ podotýká Lubomír Kopeček, politolog Masarykovy univerzity.

Odborový předák Jaroslav Zavadil v čele kandidátky ČSSD pro Prahu

„Odbory jsou vnímány jako organizace velmi blízká sociální demokracii. Odboroví předáci často figurují na kandidátkách ČSSD a jsou úspěšní. Odbory tímto způsobem do politiky mluví a politiku ovlivňují,“ tvrdí Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu.

„O rozumných věcech jsme se s odboráři vždy dohodli. Kariéra odborových bossů standardně končí v politických lavicích levicových stran, obávám se, že se u nás odbory nejsou schopny zbavit politické závislosti,“ podotkl Martin Kuba (ODS).

Svůj plán předali odboráři zatím šesti stranám - ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09, Zemanovcům a lidovcům. Poslat ho chtějí i dalším stranám, které by se mohly dostat do sněmovny. Stranické programy do voleb nyní odbory analyzují.