Pátrání hradní delegace po poradci z CEFC je zatím bez úspěchu. Firma o osudu svého šéfa mlčí

Události: Problémy čínské CEFC a jejího šéfa (zdroj: ČT24)

Pražský hrad už potvrdil, že kancléř hlavy státu Vratislav Mynář a ekonomický poradce prezidenta Martin Nejedlý letěli do Číny ověřit informace o zadržení šéfa CEFC Jie Ťien-minga, který patří mezi Zemanovy poradce. V pátek Mynář odletěl do Šanghaje, kde má CEFC svou základnu. Některým politikům se však cesta nejbližších prezidentových spolupracovníků do Asie nelíbí a chtějí ji projednat ve výboru parlamentu. Hrad ale jakoukoliv kritiku odmítá.

Kromě delegace z Hradu navštívila sídlo CEFC v Šanhaji také zpravodajka ČT Barbora Šámalová sídlo: Areál podle ní teď působí tišším dojmem než obvykle. Hlídači nepouštějí dovnitř návštěvníky, ani si nepřejí pozornost médií.

Kolem vyšetřování šéfa CEFC je oficiálně stále ticho. Firma nekomunikuje a neodpovídá na dotazy. Spekuluje se, že několik vrcholových manažerů má zákaz opustit zemi. „Proti šéfovi CEFC nebylo formálně vzeneseno obvinění. V Číně se ale stává, že úřady vyslýchají vlivné byznysmeny, aniž by to zveřejnily,“ připomíná zpravodajka ČT. 

Jie Ťien-ming by nebyl první vrcholný představitel CEFC, který se dostal do hledáčku čínských úřadů. Loni na podzim byl v New Yorku zadržen jiný vysoce postavený představitel CEFC kvůli podezření z korupce při zajišťování energetických kontraktů v Africe. Podle zdrojů obeznámených s případem se tímto případem zabývá přímo nejvyšší čínské vedení a poradce čínského prezidenta měl ve Washingtonu tlumočit vzkaz, že CEFC upadla v nemilost.

„To by odpovídalo spekulacím v čínském tisku, že šéf CEFC byl zadržen přímo na pokyn čínského prezidenta a na nejvýznamnější čínský svátek – Lunární nový rok, aby pocítil, jak vážná situace je,“ dodala Šámalová.

Peking zřejmě přitvrzuje i proti dalším magnátům

Aktuální kauza nasvědčuje tomu, že nejvyšší čínské vedení zpřísňuje postup vůči magnátům a jejich firmám. Nedávno například server South China Morning Post informoval o zásahu proti impériu podnikatele Siao Ťien-chuy. To zahrnuje hlavní konglomerát Tomorrow Holdings a širokou síť přidružených podniků. Úřady mu nařídily prodat kvůli splacení bankovních úvěrů v letošním roce majetek ve výši 150 miliard jüanů (490 miliard Kč). Jako důvod uvádějí neprůhledné podnikání firmy, které s sebou nese rizika ohrožující finanční bezpečnost země. 

Podobně se úřady snaží omezit i další konglomeráty: pokyn rychle prodávat dostaly také Dalian Wanda Group či HNA Group. 

Tvrdší postup však úřady zvolily vůči firmě Anbang Insurance Group, která je pod správou regulátora. Ta rozhořčila nejvyšší vedení, protože navýšila finance prodejem vysoce rizikových krátkodobých pojišťovacích smluv milionům drobných investorů, uvádí zdroj serveru. Bývalý šéf Anbangu Wu Siao-chuej čelí trestnímu stíhání za podvodné získávání financí. To je vážné obvinění, za které by Wu v případě, že bude uznán vinným, mohl dostat až doživotí.

Existuje i třetí přístup, který byl zřejmě zvolen právě v případě CEFC: byla zřízena komise, která má posoudit její dluhová rizika a vypracovat plán na jejich snížení. Přibývá tak otazníků i nad osudem investic CEFC v českých firmách (viz box).

Dluhy a propad akcií

Právě kvůli rostoucímu zadlužení snížily čínské ratingové agentury společnosti CEFC hodnocení. Akcie firem s účastí CEFC klesaly. O stavu firmy pak vypovídá i to, že podle agentury Reuters byla připravená brát si půjčky s úrokem až 36 procent.  

Jako potvrzení firemních potíží pak v úterý přišla zpráva, že společnost zatím neuskuteční ani chystaný průlomový nákup 14 procent akcií v ruské ropné společnosti Rosněfť za 9,1 miliardy dolarů (zhruba 188 miliard Kč).  

Podle čínských investigativních novinářů patří Jie Ťin-ming k „nejtajemnějším čínským boháčům“. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. Nedávno pak o sobě firma uváděla, že je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně.

Nebývalý vzestup mladého podnikatele Jie Ťien-minga a CEFC vyvolal v Číně spekulace o jeho spojení s armádními špičkami. 

Narodil se 5. června 1977 v Pchu-čchengu v provincii Fu-ťien.

Podle čínských investigativních novinářů patří Jie Ťin-ming k „nejtajemnějším čínským boháčům“. Novináři zjistili, že Jie založil svoji první firmu v roce 1999. V letech 2002 až 2004 obchodoval spolu se svou manželkou Wu Li-čchiung s hygienickými potřebami, hasicími přístroji, výrobky ze dřeva a potravinami. V roce 2017 se stal politickým poradcem konzervativní pročínské Nové lidové strany v Hongkongu.

Nebývalý vzestup mladého podnikatele Jie Ťien-minga a CEFC vyvolal v Číně spekulace o jeho spojení s armádními špičkami. Čínské zdroje v minulosti uvedly, že je Jie Ťien-ming vnukem maršála Jie Ťien-linga, jenž se po smrti vůdce Mao Ce-tunga největší měrou zasloužil o pád takzvaného Gangu čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po Maovi. Za dvouleté vlády tohoto uskupení se ještě zintenzivnil teror Maovy kulturní revoluce. Maršál Jie Ťien-ling se poté zařadil k vůdcům takzvané druhé generace.

Podle listu Financial Times ale Jie v prohlášení pro česká média popřel, že je vnukem Jie Ťien-linga. Financial Times tvrdí, že loni v září odhalil úzké vztahy Jie Ťien-minga s čínskou vojenskou rozvědkou.

Jie Ťien-ming
Zdroj: Lucie Mikulášková/ČTK

Filip chce o CEFC mluvit přímo s prezidentem

Kauza kolem CEFC rezonuje také na české politické scéně. Šéf KSČM Vojtěch Filip o tom plánuje promluvit s prezidentem Milošem Zemanem. V pátek o záležitosti jednal s čínskou stranou: podle svých slov nepotřebuje jezdit do Číny: „Položil jsem otázku, co je s předsedou CEFC, a vedoucí odboru střední a východní Evropy (mezinárodního oddělení čínské komunistické strany, který je nyní na návštěve Prahy) mi odpověděl, že při každé spolupráci dojde k nějakému problému a ten je třeba řešit jenom spoluprací,“ uvedl.

Předpokládá, že Čína k případu „zaujme nějaké stanovisko“ pro své občany, je to ale věcí jejího suverénního rozhodování.

Filip také poznamenal, že upozorňoval ambasádu i prezidenta, že některé kroky CEFC se mu jeví z pohledu strategického partnerství nedomyšlené. „Nerad bych, abychom zatěžovali naše smlouvy a vztahy tím, že něco je větším problémem, než by v běžných obchodních vztazích mělo být,“ uvedl. Právě s prezidentem Milošem Zemanem by chtěl o kauze šéfa CEFC a Jie Ťien-minga hovořit.

Kritika od některých stran ve sněmovně

Čtvrteční cestu kancléře Mynáře a ekonomického poradce prezidenta Martina Nejedlého do Číny z pověření Hradu kritizují někteří politici. Podle nich se vymyká všem zvyklostem.

„To není první kauza tohoto typu. Předpokládám, že budu žádat zařazení tohoto bodu na jednání zahraničního výboru,“ uvedl člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Také další člen tohoto výboru Mikuláš Peksa z Pirátů se chce zeptat, kdo cestu platí a „s jakým pověřením tam byli oba páni pozváni“. Prezidentův mluvčí v této souvislosti dodal, že hradní delegace neletěla speciálem, ale běžnou linkou.

Místopředseda senátorského klubu ČSSD Jiří Dienstbier se domnívá, že kauza svědčí o tom, jak si prezident republiky vybírá poradce. „ A to jak ty, kteří jsou ztraceni někde v Číně, tak ty, kteří ho jedou hledat“. 

Jiný člen sněmovního zahraničního výboru – Karel Krejza z ODS – na cestě nevidí nic, co by bylo za hranou. Premiér Andrej Babiš (ANO) ji odmítl komentovat. 

Vydáno pod