Automobilka Porsche ohlásila za loňský rok rekordní výsledky. Chystá investice do elektromobilů

Německá automobilka Porsche loni zaznamenala díky rekordnímu odbytu i rekordní tržby a zisk. Ten po zdanění vzrostl o 19 procent na 3,14 miliardy eur (79,8 miliardy korun), uvedla firma v pátek. Tržby se zvýšily o pět procent na 23,5 miliardy eur (597,5 miliardy Kč). Porsche je součástí skupiny Volkswagen, stejně jako mladoboleslavská automobilka Škoda Auto.

Provozní zisk se zvýšil o sedm procent na 4,14 miliardy eur. Firma již dříve oznámila, že za loňský rok zákazníkům dodala rekordních více než 246 tisíc vozů. To je proti předchozímu roku nárůst o čtyři procenta.

Podle finančního ředitele Lutze Meschkeho by se odbyt a obrat mohly letos pohybovat zhruba na stejných úrovních. Pokud se to má týkat i zisku, pak bude Porsche muset „velmi zabojovat“, citovala Meschkeho agentura DPA.

Porsche zůstává jednou z nejziskovějších automobilek na světě. Na každých utržených sto eur připadá 17,60 eura provozního zisku. S nejméně patnáctiprocentní marží se počítá i v dlouhodobém horizontu. Pro firmu je tento ukazatel klíčový, vyšší odbyt a obrat nejsou jejím cílem, uvedl předseda představenstva Oliver Blume.

  • Do elektromobilů a jejich související infrastruktury chce automobilka do roku 2022 investovat šest miliard eur. 
  • Peníze budou použity mimo jiné pro hybridizaci a elektrifikaci stávajících modelů a budování dobíjecích stanic.
Vydáno pod