Brusel chce do léta 2016 skoncovat s poplatky za roaming

Brusel – Poplatky za roaming se v létě 2016 stanou minulostí – alespoň podle těch nejčerstvějších plánů Evropské komise. Návrh nicméně ještě čeká dlouhá schvalovací cesta – budou s ním muset souhlasit členské země osmadvacítky i Evropský parlament. Telekomunikační firmy záměr ostře kritizují – obávají se poklesu příjmů.

Návrh změn v telekomunikačním sektoru předpokládá, že operátoři se poplatků za používání mobilních telefonů v zahraničí sami dobrovolně vzdají. Jinak totiž budou podle nových pravidel povinni zajistit svým zákazníkům možnost dočasného využívání služeb zahraničních operátorů.

Evropská komisařka pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroesová věří, že tato povinnost bude pro operátory natolik nepříjemná, že raději přestanou roamingové poplatky účtovat.

Roaming
Zdroj: ISIFA/EPA/Olivier Hoslet

„Pokud budete cestovat, budete si jednoduše moct vybrat jiného operátora, který vám nabídne lepší tarify,“ vysvětlila Kroesová. „V každém případě se klienti budou moct vysokým roamingovým poplatkům vyhnout,“ doufá eurokomisařka.

Návrh předpokládá, že zákazníci od července 2014 nebudou při vycestování do zahraničí platit žádné poplatky za příchozí hovory. K úplnému odbourání roamingových poplatků by mělo dojít o dva roky později. Cílem podle Kroesové je, aby byly náklady spotřebitelů na telefonování stejné bez ohledu na to, v jaké části Evropy se nacházejí.

Telekomunikační sektor její plány ostře kritizuje kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci navíc varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Cena za roaming již z podnětu EU klesla

Od července již Evropská komise snížila maximální cenu pro volání v rámci členských zemí EU na 24 centů (zhruba 6 korun) za minutu. V červenci příštího roku by měla maximální cena opět klesnout. Cenové limity komise stanovila rovněž pro SMS zprávy a připojení k internetu.

Nový návrh komise má za úkol sjednotit roztříštěné telekomunikační trhy v Evropě a povzbudit investice do nových vysokorychlostních sítí. Také počítá se zlepšením koordinace při prodeji kmitočtů pro mobilní sítě v jednotlivých členských zemích unie. Umožní rovněž operátorům požadovat od firem vyšší poplatky za rychlejší přenos dat.

Vydáno pod