Norské nemovitosti jsou příliš nadhodnocené, bublina může splasknout

Oslo - Norsko má jeden z nejvíce nadhodnocených realitních trhů na světě, varoval Mezinárodní měnový fond (MMF). Ceny realit jsou údajně nadhodnoceny až o 40 procent. Obyvatele této severské země to ale zřejmě příliš netrápí, podle pondělní zprávy pro OSN jsou druhým nejšťastnějším národem na světě.

Ještě před dvěma lety MMF odhadoval, že jsou ceny domů v této skandinávské zemi nadhodnoceny o 15 až 20 procent. Nyní však citelně přitvrdil. Podle fondu nadhodnocení norského trhu s bydlením překonává jen Kanada. Také v této zemi a ještě v Austrálii MMF předpovídá možné problémy spojené se splasknutím bubliny.

„Rozsáhlé změny v cenách domů by mohly podstatně zasáhnout ekonomiku,“ píše se ve zprávě fondu. Přitom jejich dopady by mohly být výrazné kvůli velké zadluženosti domácností, kde prý dluh v některých případech převyšuje příjem více než pětkrát.

K tomuto tématu se vyjadřovali i vítězové norských parlamentních voleb. Favorizovaní kandidáti pravého středu už během volební kampaně mimo jiné slibovali, že zmírní podmínky pro získání úvěrů. Zpráva měnového fondu by tak mohla vítězné křídlo vystavit dalšímu tlaku, píše britský ekonomický list Financial Times.

Ještě v roce 2000 se průměrná cena za metr čtvereční pohybovala kolem 13 tisíc norských korun (asi 42 700 korun českých). Letos se vyšplhala téměř na trojnásobek 31 600 norských korun (zhruba 103 900 korun českých), jak uvádí tamní asociace trhu s nemovitostmi EFF. Dle poslední zprávy MMF, která vyšla před dvěma lety, se metr čtvereční prodával za 27 700 norských korun (asi 91 tisíc korun českých).

Zdroj: FT

Příští premiérka existenci bubliny odmítá

Předsedkyně norských konzervativců Erna Solbergová, která bude s největší pravděpodobností příští premiérkou, chce změnit plánovaná opatření, podle nichž by bylo pro norské banky dražší poskytovat hypoteční úvěry. Už dříve přitom řekla, že v zemi bublina na realitním trhu není.

Domy v Oslu
Zdroj: ČT24/VisitOSLO

Od roku 2005 ceny domů v Norsku podle tamního statistického úřadu vzrostly o 71 procent. Za růstem norské ekonomiky částečně stojí i ropné bohatství země, což vedlo ke zvýšení mezd. 

„Dá se to popsat jednoduše - za posledních dvacet let ceny nemovitostí rostly dvakrát rychleji než průměrný příjem norského občana,“ vysvětlil už loni pro ČT 24 analytik Saxo Bank Radim Dohnal. „To znamená, že dostupnost těch bytů je aktuálně poloviční než před dvaceti lety,“ dodal. 

A obyvatelé jakých zemí jsou nejšťastnější na světě?

  1. Dánsko
  2. Norsko
  3. Švýcarsko
  4. Nizozemsko
  5. Švédsko