Odboráři horují u Babiše za elektronickou neschopenku. Slibují si od ní nemocenskou i v prvních třech dnech

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se v pátek shodl s předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem na potřebě zavedení a co největšího rozšíření elektronické neschopenky. Se zavedením eNeschopenek od ledna příštího roku počítá schválená novela o nemocenském pojištění, souběžně však budou fungovat i ty papírové. Evidence má být podle odborářů krokem k návratu proplácení i prvních třech dnů nemoci.

Novela sice počítá s tím, že by lékaři mohli potvrzení o pracovní neschopnosti dál vystavovat i v papírové podobě, odbory však prosazují elektronickou verzi. Doporučují proto zaměstnavatelům, aby předjednali se svými závodními lékaři dobrovolné užívání elektronické neschopenky a tím umožnili zavést co nejdříve povinné vystavování neschopenek pouze v elektronické podobě.

eNeschopenka se bude týkat všech pojištěnců, tedy i příslušníků ozbrojených sil a OSVČ.

„Jsem rád, že se nápad elektronické neschopenky premiérovi líbil, doufám, že o ní přesvědčí i podnikatelské svazy,“ doplnil Dufek. Věří zároveň, že zavedení elektronické neschopenky může přispět ke zrušení karenční doby, tedy neplacení náhrady mzdy v prvních třech dnech nemoci zaměstnance. 

„Jsem si vědom toho, že karenční dobu nelze zrušit bez toho, že bude zavedena elektronická neschopenka,“ řekl Dufek. 

Nápad elektronické neschopenky mě zaujal. Myslím, že to je dobrá věc. Je to kontrola, jak dávají doktoři neschopenku, a pojistka, aby systém nebyl zneužíván.
Andrej Babiš
premiér v demisi (ANO)

Elektronická neschopenka má usnadnit komunikaci mezi lékaři, zaměstnavateli a zaměstnanci. V současnosti je možná elektronická komunikace jen mezi lékařem a sociální správou. Lékaři mohou od roku 2010 elektronicky předávat údaje o vzniku dočasné pracovní neschopnosti, o jejím ukončení a například o změně režimu vycházek či adresy stonání.

S ohledem na datum účinnosti novely budou eNeschopenky testovány od druhého pololetí 2018 ve zkušebním provozu, takže jej budou moci vyzkoušet lékaři i zaměstnavatelé. Podle informací ministerstva práce a sociálních věcí bude možné se na databázi pracovních neschopností připojit přes portál České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), přes rozhraní na systém u ČSSZ, prostřednictvím jednoúčelového zařízení (pro lékaře v rámci EET) nebo přes personální systémy zaměstnavatelů.

V rámci zajištění ochrany osobních údajů bude přístup do databáze ČSSZ omezen a zveřejněny budou pouze nezbytně nutné údaje související s pracovní neschopností, jako například datum začátku a konce pracovní neschopnosti (karantény) u příslušného zaměstnavatele či doba vycházek. 

 Od loňského června pracovníci ministerstva práce začali chystat návod na používání eNeschopenek a popsali postup. Ohled se bral i na zabezpečení citlivých údajů. Nastavení je podle zástupců resortu připraveno, rozhoduje se ale o tom, kdo ho technicky provede.

Karenční dobu zavedla v úsporném balíčku vláda Mirka Topolánka (ODS). Ústavní soud ji k pololetí 2008 zrušil, kabinet neproplácení prosadil znovu, ale snížil odvody firmám. Ústavní soudci poté tuto úpravu nechali v platnosti.