Ceny energií v ČR: Plyn je oproti Evropě dražší, elektřina levnější

Praha – České domácnosti platí za plyn víc než francouzské či britské a v celoevropském srovnání patří Česko co do cen plynu mezi dražší země. Naopak cena elektřiny pro domácnosti je v Česku nižší než ve většině evropských států a v tomto ohledu patří ČR mezi deset nejlevnějších zemí. Vyplývá to z nejnovějších údajů Evropského energetického portálu (EEP).

Podle údajů EEP platí české domácnosti za megawatthodinu zemního plynu průměrně 59,34 eura (1 530 korun). To řadí Česko na jedenácté místo z 34 zemí, jejichž údaje EEP zveřejnil. Plyn stojí v česku zhruba polovinu proti Švédsku, kde je cena nejvyšší, a naopak více než dvojnásobek toho, kolik platí domácnosti v nejlevnějším Rumunsku.

„Jsem si jist, že cena elektrické energie poklesne, a to především díky snížení poplatku za obnovitelné zdroje. U plynu bych tak optimistický nebyl, čekal bych, že celkově bude cena stagnovat,“ odhaduje analytik J&T Banky Michal Šnobr.

Ceny plynu v Česku jsou nejvyšší ze států visegradské skupiny a jen o dvě eura za megawatthodinu zaostávají za cenami v Německu. Levnější plyn než Češi mají například Francouzi, Britové a Irové.

Komentář analytika Michala Šnobra (zdroj: ČT24)

U elektřiny je podle EEP situace opačná. Česko se s cenou 150,71 eura (3 900 korun) za megawatthodinu elektřiny řadí na šestnáctou příčku mezi 24 sledovanými státy. V nejdražším Dánsku jsou ceny proti českým zhruba dvojnásobné, v nejlevnějším Bulharsku platí domácnosti dvě třetiny toho co v Česku. České domácnosti podle EEP platí za elektřinu méně než domácnosti v sousedních zemích s výjimkou Polska.