Návrat do roku 1997: Nezaměstnanost se propadla na 3,7 procenta

Nezaměstnanost v Česku klesla v únoru na 3,7 %, o měsíc dříve dosahovala 3,9 %. Bez práce bylo 280 900 lidí, což je nejnižší únorový údaj od roku 1997. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Úřad práce ČR. Meziročně nezaměstnanost  také stále klesá, loni v únoru činila 5,1 procenta. Podle analytiků by se Česko letos mohlo stát první zemí v Evropě, kde bude počet volných míst převyšovat počet nezaměstnaných.

Podle Úřadu práce nachází řada nezaměstnaných uplatnění díky postupnému rozjezdu sezonních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství nebo třeba cestovním ruchu. Počet volných pracovních míst se totiž meziměsíčně i meziročně zvýšil.

„Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezona. V nadcházejících měsících bude nezaměstnanost s největší pravděpodobností i nadále klesat,“ dodala generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Vývoj nezaměstnanosti v únoru 2018
Zdroj: MPSV

Nejvíce nezaměstnaných je na Karvinsku

Co se týče krajů, tak nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Moravskoslezském kraji (5,6 %). Naopak nejméně lidí bez práce bylo v hlavním městě (2,3 %).  

Události: Nezaměstnanost v únoru (zdroj: ČT24)

Ve srovnání okresů byl nejvyšší podíl nezaměstnaných na Karvinsku (7,8 procenta), kde na jedno volné pracovní místo připadá 7,7 uchazečů o práci. Celkem se nad republikovým průměrem pohybuje 36 okresů. Na opačném konci žebříčku jsou okresy Praha-východ a Rychnov nad Kněžnou, kde dosáhla míra nezaměstnanosti 1,3 resp. 1,4 %.  

Česko by mohlo být první zemí v Evropě, kde počet volných míst převýší počet nezaměstnaných

Podle analytiků se letos česká ekonomika dostane do situace, kdy bude počet volných pracovních míst převyšovat počet uchazečů o práci. Už na přelomu jara a léta by se tak mohla stát první takovou zemí v Evropě.

Současný vývoj trhu práce je stále nad očekávání příznivý, což odráží celkově pozitivní vývoj tuzemské ekonomiky, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. K poklesu nezaměstnanosti došlo podle něj navzdory tomu, že letošní únor byl v průměru nejchladnější za posledních šest let, a nízké teploty tak komplikovaly obnovování některých prací například ve stavebnictví.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Poptávka po pracovních silách neklesá, což se podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška projevuje i zvyšujícím se počtem volných pracovních míst. Těch přibylo v únoru 8500 a jejich počet dosáhl nového historického maxima. Při zachování současných trendů se zřejmě již v dubnu nebo květnu stane Česko první zemí Evropy, kde bude počet volných pracovních míst vyšší než počet nezaměstnaných, dodal.

Z pohledu zaměstnavatelů tak i nadále platí, že v tuzemské ekonomice přetrvává nedostatek pracovní síly, upozornil analytik Generali Invetsments Radomír Jáč. Tuzemský trh práce v tomto ohledu podle něj připomíná, že silný hospodářský růst vede v rámci české ekonomiky k nerovnováhám. „Skrze nedostatek potřebné pracovní síly jde zároveň o brzdu, jež brání rychlejšímu růstu ekonomiky,“ podotkl.

Aktuální statistiky jen potvrzují, že situace na trhu práce je extrémně napjatá, souhlasil analytik Komerční banky Viktor Zeisel. To se podle něj ukáže i v pátek na statistice průměrné mzdy za závěrečné čtvrtletí loňského roku, kde očekává výrazný nárůst i díky zvýšení platů ve státní sféře.

Od března pak začnou podíl nezaměstnaných tlačit dolů i sezonní faktory. „Na své minimum by se měla dostat v podzimních měsících, kdy očekáváme, že se přiblíží ke tříprocentní hladině,“ odhadl Zeisel.

České hospodářství dosáhlo stavu plné zaměstnanosti. Problém tkví v tom, že naše ekonomika potřebuje další zaměstnance, což vytváří nerovnováhu na pracovním trhu. Tato nerovnováha však není v neprospěch zaměstnanců, jak to bývá obvyklé, ale v neprospěch zaměstnavatelů, což je v evropském kontextu naprostý unikát.
Štěpán Křeček
hlavní ekonom BH Securities

 Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček dodal, že mzdové ohodnocení v České republice nemotivuje nezaměstnané lidi ze západní a jižní Evropy k migraci za prací. Naopak lidé z východní Evropy vyhledávají Českou republiku jako zemi s dostatkem pracovních příležitostí a přiměřenou mírou ohodnocení, dodal. 

Mnoho členských zemí Evropské unie má opačný problém než Česká republika. Míra nezaměstnanosti v Řecku stále přesahuje 20 procent. Ve Španělsku je více než 16 % nezaměstnaných. I přesto nedochází k migraci pracovníků z těchto zemí do České republiky, což ukazuje na nefunkčnost evropského trhu práce a relativně nízké mzdové ohodnocení v tuzemské ekonomice, uvedl Křeček. 

Nezaměstnanost
Zdroj: ČT24
Nezaměstnanost
Zdroj: ČT24