Ropná nouze – i když nikdy nenastala, přesto má v Česku svůj scénář

Praha – Česko má po několika letech dohadů a jednání konečně scénář na zpracování ropy během případné ropné nouze. Detailní postup nastiňuje tzv. pojistná smlouva, kterou dnes podepsala Správa státních hmotných rezerv s petrochemickým holdingem Unipetrol.

Finální podoba dokumentu se rodila skoro pět let. Podmínky zpracovávání ropy ve stavu ropné nouze teď dostaly jasná pravidla, dohodly se na nich petrochemický holding Unipetrol se Správou státních hmotných rezerv (SSHR). Pro případ ropné krize má takový scénář zajistit ochranný štít. 

„Stát bude v případě jakékoliv nastalé krize schopen nejen ukládat, ochraňovat ropu, resp. ropné deriváty, ale samozřejmě také tyto ropné produkty dodávat do distribuční sítě,“ ujišťuje Tomáš Perutka ze Správy státních hmotných rezerv. „Jsou to smlouvy, které jsou připraveny na rizikovou situaci, ale všichni, jak tady sedíme, doufáme, že čerpání této smlouvy nikdy nebude nutné,“ dodal člen představenstva Unipetrolu Martin Durčák. 

Česko musí mít podle zákona strategické zásoby ropy až na 100 dní. Celkové rezervy se dosud pohybovaly kolem milionu tun. Teď ale kvůli nové evropské směrnici, která mění metodu výpočtu, musí stát přikoupit dalších zhruba 100 tisíc. Většinu z nich skladuje v zásobnících ve středočeské Nelahozevsi. Všech 16 nádrží má stejně silné stěny jako pancéř tanku, dvojité dno a automatický hasicí systém. Odolaly by i teroristickému útoku. 

Nouzové zásoby ropy by zpracovávala dvojice tuzemských rafinérií - v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou. Stav ropné nouze vyhlašuje vláda, pokud výrazně klesne dovoz ropy do země. V Česku zatím taková situace ještě nikdy nenastala.

Scénář pro ropnou nouzi schválen (zdroj: ČT24)