Pálení mazutu a zavřené školy. Gazprom zastavuje dodávky plynu na Ukrajinu, země vyhlásila krizi

Ruská společnost Gazprom oznámila, že okamžitě „zahajuje proceduru výpovědi“ smlouvy s ukrajinskou firmou Naftogaz o dodávkách a tranzitu zemního plynu. Ruský plynárenský gigant podle agentury TASS zdůvodnil své rozhodnutí středečním verdiktem stockholmské arbitráže, který Gazpromu nařídil zaplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů (53 miliard korun) za tranzit plynu. Evropská komise oznámila, že je připravena se stát prostředníkem ve sporu. Veškeré toky plynu, které jsou určené pro Česko, proudí přes Ukrajinu i nadále ve sjednaných objemech.

Ukrajinská vláda v reakci na rozhodnutí Gazpromu vyhlásila pětidenní krizový plán, elektrárny přecházejí z plynu na mazut, podniky mají zvážit rozsah výroby a školy zastavují výuku. Přechod elektrárenského provozu z pohonu na mazut má podle kyjevské vlády denně přinést úsporu až 20 milionu krychlových metrů plynu.

Ukrajinská transportní společnost Ukrtransgaz oznámila, že rozhodnutí Gazpromu ohrožuje plynulou přepravu zemního plynu ukrajinským, ale i evropským zákazníkům. Spory mezi Kyjevem a Moskvou o cenách plynu vedly k přerušení dodávek do Evropy už dvakrát, v letech 2006 a 2009.

Podle ruských médií požádal Gazprom ruský soud, aby platnost smlouvy s Naftogazem ukončil. Ruská společnost v prohlášení uvedla, že verdikt arbitrážního soudu je nevyvážený a poškozuje ruské zájmy. „Soudci argumentovali tím, že stav ukrajinské ekonomiky se prudce zhoršil. Kategoricky odmítáme, aby se hospodářské problémy Ukrajiny řešily na náš účet. Pokračování platných kontraktů je za těchto okolností hospodářsky nesmyslné a nevýhodné,“ uvedla ruská společnost.

V lednu přitom generální ředitel ukrajinského státního plynárenského podniku Naftogaz Andrij Kobolev uvedl, že Ukrajina letos v důsledku rozhodnutí švédského arbitrážního soudu obnoví po více než dvouleté přestávce nákup plynu z Ruska.

„Od letošního roku jsme povinni odebírat minimální objem (plynu od ruské společnosti Gazprom),“ řekl podle agentury Reuters Kobolev. Ukrajina podle něj ale bude pokračovat v nákupu plynu v Evropě. „Gazprom nám musí prodávat plyn za cenu, která je nižší než ta evropská, což vidíme jako klad,“ řekl šéf Naftogazu. Neupřesnil, kdy začne Ukrajina plyn od Ruska nakupovat a jaký bude objem nákupů.

Spory kolem plynu jsou průvodním jevem zhoršených vztahů mezi Kyjevem a Moskvou po ruské anexi Krymu a vypuknutí povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kontrakty, uzavřené mezi ukrajinskou a ruskou plynárenskou společností Naftogaz a Gazprom, nelze jednostranně vypovědět, prohlásil v pátek ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakci na tento krok Gazpromu.

„Kontrakt mezi Naftogazem a Gazromem nepočítá s jednostranným vypovězením,“ řekl Porošenko s tím, že takto byl informován po pečlivém prostudování smlouvy. „Prohlášení Gazpromu lze vysvětlit jedině neochotou plnit své závazky z kontraktu,“ dodal šéf státu během porady o energetické bezpečnosti státu.

Pokud by Gazprom skutečně dohody vypověděl, Porošenko slíbil obrátit se na arbitráž se žádostí o dodatečnou kompenzaci ukrajinských škod. Prezident také vyjádřil naději, že krok Gazpromu se netýká kontraktu ohledně tranzitu plynu přes Ukrajinu do Evropy, a ujistil, že tato přeprava není ohrožena.

Jak reaguje Evropa

Polský státní plynárenský podnik PGNiG podepsal dohodu s ukrajinskou státní energetickou firmou Naftogaz o zahájení bezodkladných dodávek plynu na Ukrajinu. Poláci se tak rozhodli poté, co ruský plynárenský gigant Gazprom oznámil, že dodávky plynu Ukrajině neobnoví. Uvedla to agentura Reuters. Dodávky byly zahájeny v pátek ráno a potrvají do konce března.

Evropská komise uvedla, že se kvůli rusko-ukrajinskému sporu obává o dodávky plynu do EU. Je proto připravena být prostředníkem jednání mezi oběma stranami. Její místopředseda Maroš Šefčovič oznámil, že se chystá telefonicky hovořit s ministry energetiky Ukrajiny a Ruska. Evropská komise nyní mapuje situaci v evropské síti distributorů plynu. „Komise se však domnívá, že tato situace vyvolává obavy nejen o přímé dodávky zemního plynu na Ukrajinu, ale možná i o tranzit plynu do EU,“ uvedla ve svém prohlášení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Veškeré toky plynu, které jsou určené pro Česko, proudí přes Ukrajinu i nadále ve sjednaných objemech, uvedl největší velkoobchodník s plynem v Česku, společnost RWE Supply & Trading CZ. Podobně jsou na tom podle ní nyní také dodávky do západní a jižní Evropy.

Martin Chalupský, mluvčí společnosti innogy, která je největším tuzemským distributorem plynu dodal, že situace nebude mít dopad na ČR. „Naprostá většina dodávek plynu k nám putuje severní cestou přes Krušné hory z Německa. Kroky nebudou mít na zásobování České republiky aktuálně vůbec žádný vliv,“ řekl vpodvečer Chalupský.