ČSSD má jasno, s daněmi pro bohaté přitvrdí

Praha - Konec s názvoslovným pokrytectvím, solidární daň bude přejmenována na progresivní daň fyzických osob, zaznívá z úst stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka. Strana se podle serveru Lidovky.cz dohodla na stanovení zdanění příjmů fyzických osob. Lidi s platem do 100 tisíc korun čeká zdanění příjmů ve výši 20 procent z hrubé mzdy. Bohatší budou zdaněni sazbou 30 procent. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla jde v případě změny daní již o posedlost.

Krize nekrize, s daněmi se bude asi opět hýbat. Sociální demokraté připravují dvě verze zdanění příjmů fyzickým osobám. Vyšší sazby by měly začít platit od roku 2015. Stínový ministr financí Jan Mládek potvrdil, že lidé s příjmy nad 100 tisíc budou odvádět daň 30 procent z hrubé mzdy, ostatní pak procent 20. Výsledkem by měl být výnos pro státní kasu v řádech jednotek miliard korun. Původně strana počítala s rozpětím zdanění 20 až 38 procent.

ČSSD

"Chceme zvýšit progresi (pro bohaté) o 5,5 procentního bodu. To znamená 27,5 procenta, pokud funguje superhrubá mzda, a 30 procent, pokud přejdeme zpět na hrubou mzdu. Pro ty, kteří mají nad sto tisíc, tak z té částky nad sto tisíc zaplatí o 5,5 procenta více," říká ke změnám Mládek.

ODS

„Pro mě to bylo velmi smutné poslouchání. Pan Mládek dobře ví, že v Česku je velmi málo lidí s příjmem nad sto tisíc. Příjem ze státní kasy ze zvýšení bude takřka minimální,“ komentuje 1. místopředseda ODS Martin Kuba.

TOP 09

„Sociální demokracie se nepoučila, opět chce zvyšovat přímé daně. Zvyšování těchto daní bude nástrojem proti hospodářskému růstu,“ tvrdí místopředsedkyně strany TOP 09 Helena Langšádlová

Chystané změny v dani z příjmu (zdroj: ČT24)

U dolní sazby prý žádný rozdíl nebude

„Dvacet procent z hrubé mzdy odpovídá stávajícím 15 procentům ze supehrubé mzdy, je to dokonce maličko nižší, protože přepočet vychází na 20,1 procenta,“ tvrdí stínový ministr financí.

Levice by ráda získala víc peněz do státního rozpočtu z kapes firem a nejbohatších zaměstnanců. Stejný názor na situaci kolem zdanění příjmů má i KSČM.

„Chceme se soustředit na pořádek v daních, na zabránění daňovým únikům, jako je zavedení registračních pokladen. Pokud jde o vyšší sazby daně, tak ty se budou týkat nejvyšších příjmových skupin,“ již dříve potvrdil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podobně jako sociální demokraté to vidí i v KSČM. I pro ni jsou totiž zásadní otázkou daně. Bohatým chce ale nařídit ještě vyšší odvody. Naopak dolní sazba DPH by podle komunistů měla klesnout u léků a základních potravin.

Zvýšení se případně nevyhne ani korporátní daň

„ČSSD zvýší o jeden až dva procentní body korporátní daň (z 19ti na 20 nebo 21 procent) a zavede druhou sazbu pro velké firmy v telekomunikačním, energetickém a finančním sektoru mezi 25ti a třiceti procenty,“ tvrdí Mládek.

Jak je to nyní:

Sazba daně z příjmů fyzických osob je letos 15 procent. U zaměstnance je základem pro zdanění superhrubá mzda (hrubá mzda zvýšená o pojistné na sociální a zdravotní pojištění). Existuje navíc takzvaná solidární daň, kterou odvádí lidé s příjmy nad 100 000 korun - zde je sazba zvýšena ještě o 7 procent.

Daňové přiznání
Zdroj: ČT24

Michl: Jde o posedlost politiků daněmi

Na situaci kolem daní upozornil ve včerejším pořadu České televize Hyde Park i analytik Raiffesisenbank Aleš Michl. „Nevím, kde se bere posedlost politiků změnami daní,“ poukázal Michl na český problém, kterým je nestabilita daňového systému. Politici podle něj berou zvyšování či snižování daní jako prostou trojčlenku a neberou v potaz to, že se ekonomika v různých situacích chová různě a změny ji navíc spíše rozkolísávají.

„Stát obírá lidi a to je, myslím si, špatně. Proto se stát cyklí v recesi, ekonomika se sice malinko nastartuje, ale pak politici zvýší daně, což ekonomiku zase srazí zpátky,“ popsal Michl.