Česká pošta je v rozkladu, komentoval Babiš odvolání generálního ředitele

Události: Spory o odvolání šéfa České pošty (zdroj: ČT24)

Zřejmě největší personální změnou, ke které přistoupila současná vláda, je čtvrteční odvolání generálního ředitele České pošty Martina Elkána. Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) to zdůvodnil chybějící smysluplnou vizí státního podniku. Sám Elkán to nechtěl komentovat. Část politiků pak změnu kritizuje s odkazem na to, že ji udělala vláda bez důvěry.

Ministr vnitra si je změnou jistý. Za jeden z důvodů odvolání vidí pracovní podmínky zaměstnanců pošty. Náprava prý zabere v budoucnu hodně času a „je tedy třeba jednat neprodleně“. 

Metnar uvedl, že zhodnotil veškeré okolnosti a na místě se přesvědčil, jak pošta funguje. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) k tomu uvedl, že se setkal s pošťačkami v Liberci, které berou plat 14 tisíc korun měsíčně. A lidé jim prý sprostě nadávají, že balíky chodí pozdě. „Ta firma je v rozkladu,“ dodal Babiš. 

Státní podnik Česká pošta spravuje přes tři tisíce poboček po celé republice. Má tak jednu z nejhustších sítí v Evropě. Celkem zaměstnává přes 30 tisíc lidí.

Pošta mzdy
Zdroj: ČT24

Podle údajů České pošty se mzdy zaměstnanců minulý rok pohybovaly pod národním průměrem, který byl ve třetím čtvrtletí 29 050 korun. Z pohledu hospodaření podnik v minulých letech vykazoval zisk.

Opoziční strany připouštějí, že vláda má na změny právo, ale domnívají se, že vláda bez důvěry by neměla dělat takovéto personální zásahy. To si myslí například předseda Pirátů Ivan Bartoš. Dodává, že jeho strana kritizuje tyto změny už od začátku. 

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija nechce hodnotit, zda byla změna podložená. „Ale pokud jsem v demisi a nemám důvěru parlamentu, tak nemohu dělat takové čistky,“ dodává. 

Části opozice také vadí, že jako jeden z hlavních důvodů pro změnu uvádí ministr vnitra v demisi nedostatek vize ve směřování České pošty. Také upozorňuje na dřívější odvolání šéfů některých nemocnic. „Pokud byla odvolána ředitelka Nemocnice na Bulovce, že ztratila důvěru, a ředitel České pošty, že nemá vizi, já si kladu otázku, jakou vizi má vláda v demisi,“ uvedl například předseda ČSSD Jan Hamáček. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Naopak SPD vidí odvolání jako logický krok. „Poměrně často jsme ředitele pošty v minulém období kritizovali,“ uvedl předseda Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Radek Koten.

Českou poštu zatím povede šéf jedné z jejích divizí. Nový generální ředitel vzejde z otevřeného výběrového řízení.