Merkelová: Řecko v eurozóně? Nikdy se to nemělo stát

Berlín – Řecko se podle německé kancléřky Angely Merkelové nikdy nemělo stát členem eurozóny. Merkelová to prohlásila na shromáždění v rámci své předvolební kampaně. Krize se podle ní tvořila postupně během mnoha let, chyby ale nastaly už při samotném vzniku evropské měny. Kancléřka kritizovala zejména svého předchůdce – sociálního demokrata Gerharda Schrödera, který prý neměl dovolit, aby Řekové euro přijali. Píše o tom CNN.

„Kancléř Schröder přijal Řecko v eurozóně a zároveň uvolnil přísná rozpočtová pravidla, která měla sloužit na podporu měny,“ konstatovala Merkelová, jejíž Křesťanskodemokratická unie (CDU/CSU) bude už v září bojovat ve volbách o co největší zastoupení v německé Spolkovém sněmu.

Řecko bude zřejmě potřebovat další záchranný program

Kampaň Merkelové zatím ale nesignalizuje, že by se německý postoj vůči zadluženým jihoevropským státům měl výrazně měnit. Kancléřka i současný ministr financí Wolfgang Schäuble chtějí Řecko udržet v eurozóně.

Německo už přitom avizovalo, že země bude pravděpodobně potřebovat třetí vlnu pomoci ve výši zhruba 10 miliard eur. Třetí program pomoci pro Řecko se zaměří na vyplnění možného schodku ve financování, který se očekává mezi lety 2014 a 2016. Německá vláda na druhou stranu odmítá další odpis řeckého dluhu.

Předvolební kampaň Angely Merkelové
Zdroj: ČTK/AP/Franka Bruns

Řecko přijalo euro v roce 2001. Velké veřejné výdaje tamních vlád a spousta půjček způsobily, že země nebyla schopna dluhy splácet ve chvíli, kdy celý svět zasáhla finanční krize. Od té doby se Evropa neustále snaží odvrátit řecký bankrot. Řecko už obdrželo dva balíky finanční pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,2 bilionu korun).

  • Zahraniční věřitelé údajně budou příští měsíc tlačit na Řecko, aby přesunulo státní reality na holdingovou společnost se sídlem v zahraničí, kterou bude spravovat eurozóna. Tento krok má podpořit privatizaci v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení mluvčího záchranného fondu eurozóny ESM. Mluvčí eurokomisaře odpovědného za hospodářskou a měnovou politiku Ollieho Rehna ovšem zprávu popírá. Podle Simona O'Connora je privatizační program jednou z klíčových částí řeckých snah zlepšit své finance a snížit zadlužení. Proto musí zůstat v rukou řecké vlády.

Řekové kancléřku spojují s důsledky škrtů

Záchranné balíčky pro Řecko financovalo z největší části právě Německo jako největší evropská ekonomika. Pro Řeky jejich přijetí znamenalo zavedení mnoha úsporných opatření, jež přispěly k propadu řeckého hospodářství. Šest let trvající recese a nezaměstnanost dosahující 28 procent vyhání pravidelně Řeky do ulic. Za tvrdé úspory Merkelovou kritizují.

Pomoc Řecku
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people
Vydáno pod