ČEZ prodá své bulharské dcery firmě Inercom. Ukončení problémové investice má vynést až devět miliard

Energetická společnosti ČEZ prodá svá bulharská aktiva společnosti Inercom Bulgaria, schválily to orgány ČEZu. Smlouva bude podepsána v nejbližších dnech. Společnost už loni oznámila, že našla kupce pro svou bulharskou černouhelnou elektrárnu Varna, kterou prodávala odděleně. Dokončuje tak svůj odchod ze země.

Smlouva o prodeji aktiv bude podepsána v nejbližších dnech, informovala mluvčí ČEZu Alice Horáková. Nabídka společnosti Inercom je podle ní výrazně nad tržní hodnotou prodávaných aktiv stanovenou nezávislým oceněním. „Vypořádání transakce ještě podléhá souhlasu bulharského antimonopolního úřadu,“ dodala mluvčí.

ČEZ uvedl, že výsledná cena překračuje hodnotu vstupní investice v eurech. Dvoutřetinový podíl ve třech bulharských rozvodných společnostech koupil ČEZ v roce 2004 za 281,5 milionu eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu 7,12 miliardy Kč). Tuzemská média dříve spekulovala, že transakce může ČEZ vynést osm až devět miliard korun.

ČEZ chce ze země odejít kvůli dlouhotrvajícím sporům s místními úřady a chce se soustředit na Česko a střední Evropu a na obnovitelné zdroje energie v zemích jako Německo a Francie. Předloni ČEZ zahájil mezinárodní arbitráž proti bulharské vládě.

Na průběh prodeje si u představenstva a dozorčí rady ČEZu tento týden dopisem stěžoval jeden z neúspěšných zájemců, energetická skupina Energo-Pro se sídlem v Praze. Odkazuje se přitom na analýzu od poradenské společnosti BDO Advisory.

Předseda představenstva Energo-Pro Jaromír Tesař v dopise, který má agentura ČTK k dispozici, mimo jiné uvádí, že organizace prodeje neodpovídala velikosti transakce a významu aktiv. „Nedostatečná příprava procesu prodeje vedla k časovým posunům a celkovému rozložení procesu oproti původnímu plánu jeho průběhu, a to jak z hlediska časového, tak z hlediska účelu jednotlivých fází,“ uvedl v dopise Tesař. „Celkově tak proces musel být pro uchazeče z hlediska organizace nepřehledný, což mohlo snižovat jejich ochotu se na něm dále podílet a tím i pravděpodobnost získání nejlepší možné nabídky,“ dodal.

Jak upozornil deník Lidové noviny, firma Inercom Bulgaria je v Bulharsku málo známá a její působení původně budilo v dozorčí radě ČEZu pochyby. Ty se však nyní pravděpodobně podařilo rozptýlit. Předseda rady Václav Pačes totiž souhlas s transakcí potvrdil.

Už na konci loňského října ČEZ oznámil, že našel kupce pro bulharskou černouhelnou elektrárnu Varna, kterou prodával odděleně.