Nájemné i hypotéky rostou. Cesta za bydlením se dál prodražuje

Hypotéky opět podražily. Rostou ale i ceny nájmů, největší skok zaznamenala Olomouc (zdroj: ČT24)

Nájemné v Česku dál roste. Například v Praze oproti začátku loňského roku průměrně stouplo o víc než 10 procent. Zdražuje se ale i v regionech, nejvíc v Olomouckém kraji. Víc peněz si v poslední době musí našetřit rovněž zájemci o vlastní bydlení. Hypotéky nyní zdražují nejrychleji za posledních 10 let.

Sdružení majitelů bytů navíc uvedlo, že nájmy může v budoucnosti zvednout i chystaný daňový balíček ministerstva financí. To by podle sdružení vedlo ke snížení počtu domů či bytů, které budou k dispozici sociálně slabším. 

Ministerstvo financí předložilo daňový balíček pro rok 2019 do připomínkového řízení. Chystá se mimo jiné zrušit superhrubou mzdu a solidární přirážku. Místo toho hodlá zavést dvě sazby daně z příjmů ve výši 19 procent a 23 procent (u příjmů, které odpovídají přibližně čtyřnásobku průměrné mzdy).

obrázek
Zdroj: ČT24

Resort financí kritiku sdružení odmítá. Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (nestr. za ANO) argumentuje tím, že počet poplatníků, kteří mají příjmy pouze z pronájmů, jsou asi dvě procenta. U ostatních, kteří mají kromě příjmu také příjmy ze zaměstnání či ze své podnikatelské činnosti, se jejich celková odvodová zátěž podle resortu sníží a ve výsledku ušetří. 

„Počet poplatníků, jejichž příjmy přesahujících 1,5 milionu ročně a jichž by se tak teoreticky mohla dotknout zvýšená sazba 23 procent, bylo na základě posledních dostupných údajů 790. Tvrzení, že daňový balíček povede ke zdražení nájmů a ve výsledku dokonce zdražení bytů, tak nelze vnímat jinak, než jako zbožné přání a zastírací manévr developerů,“ dodává ministryně s tím, že je připravena o chystaném balíčku s každým jednat, včetně sdružení.  

Ceny nájemního bydlení v krajských městech
Zdroj: ČT24

Za nájem teď nejvíc platí lidé v Praze a v Jihomoravském kraji. Výrazné zdražování pak loni postihlo obyvatele kraje Olomouckého. Růst nájmů je ale momentálně plošný a nevyhnul se ani regionům, kde lidé platí nejméně, tedy krajům Ústeckému a Moravskoslezkému.

Víc peněz si v poslední době musí našetřit i zájemci o vlastní bydlení. Hypotéky teď zdražují nejrychleji za posledních 10 let.

Sjednaných hypoték tak v lednu ubylo. „Ukazuje to na určité zchlazení hypotečního trhu a snížení poptávky po hypotékách oproti předchozím dvěma rekordním rokům. Hlavními příčinami jsou podle mě zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték vycházející z doporučení České národní banky,“ míní generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

Hypotéky
Zdroj: ČT24

„Klienti už dnes při rostoucích cenách nemovitostí zvažují, jestli tu nemovitost koupit. Celkový zájem ochladá také kvůli tomu, že nemovitosti na trhu nejsou. V momentě rostoucích úrokových sazeb pak to už klienti vzdávají a radši budou čekat, co se bude dít dál na trhu,“ uvedl analytik společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák. 

Podle analytiků budou hypotéky zdražovat i v dalších měsících. Důvodem je hlavně nedávné zvýšení úrokových sazeb České národní banky.

Průměrná úroková sazba hypoték letos v lednu stoupla na 2,28 procenta z prosincových 2,19 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Tehdy začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb.

Loni začala zdvihat sazby také centrální banka. „Současná ekonomická situace povede k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Lidé, kteří uvažují o hypotéce, by proto měli volit fixaci úroků na co nejdelší dobu. V dohledné budoucnosti se podmínky pro pořízení hypotéky budou zhoršovat,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

 „Ve větším absolutním rozsahu hypotéky během jediného měsíce zdražily naposledy v červenci roku 2009. Tedy ještě předtím, než se na tuzemském hypotečním trhu naplno projevily důsledky světové finanční krize,“ uvedl analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda.

Tehdy hypotéky během měsíce zdražily o 0,11 procentního bodu. V procentuálním vyjádření se hodnota průměrné sazby během jediného měsíce zvýšila znatelněji než letos v lednu naposledy v srpnu 2007, v době tehdejšího boomu hypoték, kdy její meziměsíční nárůst odpovídal 5,6 procenta. Letos v lednu to bylo o 4,1 procenta. Letošní razantní nárůst odpovídá podmínkám na mezibankovním trhu, na kterém bankám zdražují zdroje, dodal Kovanda.