V průměru přes 900 korun navíc. Vláda chce příští rok rekordně zvednout důchody

Události ČT: Vláda chce od příštího ledna zvednout důchody v průměru o 918 korun (zdroj: ČT24)

Vláda chce od ledna zvýšit průměrné důchody o víc než 900 korun. České televizi to řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Rekordní růst ale přijde stát na více než třicet miliard korun a právě na toto zatížení upozorňuje pravicová opozice. Vládní plán má ale ve sněmovně dostatečnou podporu.

„Příští rok navrhujeme navýšení důchodů o 918 korun meziročně, to je vlastně největší meziroční navýšení v historii země,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Stát každý rok zvyšuje důchody o růst cen a polovinu růstu reálných platů. Loni byla inflace přes dvě procenta a platy jdou rychle nahoru, což se promítá i do valorizace. „Ministerstvo financí podle platné legislativy přepočetlo valorizační schéma. Zvýšení penzí bude v průměru o 598 korun,“ informovala odstupující šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Vedle valorizačních šesti set korun by ale vláda během měsíce měla projednat návrh ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého by dostali od ledna důchodci navíc každý měsíc až 330 korun, a to bez ohledu na to, jakou mají penzi. Celkový růst důchodů o víc než devět stovek měsíčně by byl téměř dvakrát vyšší než letos, a dokonce trojnásobný oproti loňsku.

Zvyšování průměrného důchodu
Zdroj: ČT24

Výrazný růst důchodů má podporu i mezi stranami, které mají ve sněmovně spolu s hnutím ANO jasnou většinu. „Měla bych velkou radost, kdyby si naše seniorky a senioři polepšili takřka o tisícikorunu,“ prohlásila místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Podle Jiřího Dolejše (KSČM) je jedině dobře, pokud se začíná něco dělat s nejnižšími důchody. „Jednoznačně takový návrh podporujeme,“ říká pak předseda SPD Tomio Okamura.

Výrazný nárůst výdajů vadí pravicové opozici

Rekordní růst důchodů by zároveň znamenal rekordní růst rozpočtových výdajů, a to o víc než 32 miliard korun. V roce 2019 by tak vláda vydala na penze přes 466 miliard korun, což kritizuje pravicová opozice.

„Vůbec netuším, kde na to chtějí ministři vzít, jestli se zvýší odvody nebo jestli budou vyšší daně,“ podotkla 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Když poslouchám vyjádření vlády v demisi a podívám se na sliby jenom za poslední týden, to je minimálně šedesát miliard korun. Kde na to vláda vezme?“ zmínil předseda ODS Petr Fiala.

Výdaje na důchody
Zdroj: ČT24

Nejstarší penzisté by pak podle plánu vlády dostali přidáno ještě víc. Lidé nad 85 let by totiž vedle už zmíněného navýšení dostali další tisícikorunu měsíčně navíc. To by se týkalo zhruba 200 tisíc penzistů. Rozpočtové nároky v tomto případě činí 2,5 miliardy ročně. Kabinet však argumentuje vyššími výdaji na léky i zdravotní péči těchto penzistů, navíc právě tito lidé teď často pobírají méně než ti, kteří odešli do penze v posledních letech.

Pokud v příštím roce vzrostou důchody podle představ kabinetu, poskočí průměrná penze ze současných zhruba 12,3 tisíce korun na více než 13 200 korun.