Z Egypta museli pryč, teď chtějí odškodnění. Pomoci může soud

Praha - Z Egypta se postupně vracejí stovky klientů cestovních kanceláří a někteří z nich už vyjednávají kompenzace za překaženou dovolenou. Ne všichni totiž souhlasili s tím, že musejí předčasně odletět. Cestovní kanceláře jim navíc neslíbily zaplatit částku, jakou si představovali. S reklamací by repatriovaní Češi z Egypta neměli otálet - ideální je vše vyřešit do tří měsíců. Prodleva může vrácení peněz značně zkomplikovat.

Výše odškodnění mnohé turisty neuspokojila

České cestovní kanceláře zrušily nejbližší zájezdy do Egypta v pátek, kdy ministerstvo zahraničí vyzvalo občany, aby do země kvůli nepokojům nejezdili. Řada turistů by ale nejraději v Egyptě zůstala, nebo alespoň dostala náležité finanční kompenzace. „Ze zájezdu nám vrátí tak dva, tři tisíce. Určitě to budu řešit,“ prohlásila na letišti jedna z rozhořčených turistek Andrea Brezová.

Poměrnou část nevyužité dovolené kalkuluje totiž obvykle cestovka jinak, než by si klient představoval. Příkladem může jít last minute v hodnotě 16 tisíc korun. Letenky, poplatky a transfer do hotelu spolknou i 11 tisíc. Zbývá pětitisícovka. Za tři noci a stravování all-inclusive dělá útrata 1 250 korun.

A co je výsledkem? Tomu, kdo jel domů o devět dní dříve, cestovka nabídne zpět necelé čtyři tisíce korun. Na pláži přitom dotyčný strávil třeba jen pár hodin. „To neodpovídá tomu, co skutečně poměrnou částí mělo být,“ poznamenal advokát Ondřej Múka.

  • Cestovní kancelář Fischer zkrátila dovolenou 30 turistům v Hurghadě o jeden den, a to kvůli ekonomičtějšímu návratu plného letadla. „Těmto klientům jsme se omluvili a za den, který si u moře neužili, jim vrátíme část peněz za ubytování a stravování v hotovosti. Půjde až o zhruba 1 000 korun na osobu,“ uvedl mluvčí kanceláře Jan Osúch
  • „S klienty, kterým jsme byli nuceni zájezd zkrátit ze dvou týdnů na jeden, a vrátili se tak již toto pondělí, jsme den po jejich návratu znovu telefonovali s omluvou, opětovným vysvětlením situace a informací, že jim finanční kompenzaci zašleme do konce tohoto týdne,“ prohlásil marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. Kompenzace bude ve výši asi poloviny ceny za ubytování v hotelu.
  • Televize Nova včera upozornila na případ klientky Exim Tours, která zaplatila téměř 26 tisíc korun za zájezd, vrátit se musela po třech dnech a od CK dostala voucher na 2 500 korun. „Paní jsme nabídli 50procentní slevu na jakoukoliv dovolenou, tedy mnohem vyšší hodnotu, než činily 'neprobydlené dny' její zkrácené dovolené,“ tvrdí Stanislav Zíma z Exim Tours.
Egypt
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Cestovky se pravděpodobně jen tak nevzdají

Nespokojení dovolenkáři by tak měli zájezd klasicky reklamovat. Pokud se prokáže, že byl zásah vyšší moci zveličený a turistům ve skutečnosti bezprostřední nebezpečí nehrozilo, soud by rozhodl ve prospěch klientů. Cestovní kanceláře se ale budou bránit. „Bohužel jsme to museli udělat, situace je nebezpečná,“ konstatoval generální ředitel Exim Tours Ferid Nasr.

Jednání o kompenzacích se tak pravděpodobně z cestovních kanceláří přesune spíš do kanceláří právníků. A klienti rozhodně nejsou bez šancí. „České soudy obecně straní více spotřebitelům,“ myslí si místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Kdo nestojí o kompenzaci formou voucheru na další nákup dovolené a chce hotovost, měl by si za svým rozhodnutím stát. „Klient, který hradil v penězích, může samozřejmě legitimně očekávat přiměřenou slevu v penězích,“ prohlásil Múka. Nespokojení Češi by ale podle advokátů měli konat, a to co nejdříve. Poslední čeští turisté se z Egypta vrátí příští pondělí.

Události ke kompenzacím za Egypt (zdroj: ČT24)

Ztráty cestovních kanceláří kvůli zrušeným zájezdům do Egypta dosáhnou desítek milionů korun. Jen největší česká cestovní kancelář Exim Tours odhaduje ztrátu za uplynulý víkend na necelých 20 milionů. Charterový letecký dopravce Travel Service zase vyčíslil propad tržeb v ČR, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku kvůli zrušeným letům až na půl miliardy.

Egyptská krize nejvíc dolehne na specializované cestovky

Odborníci na cestovní ruch se rovněž obávají, že řada menších cestovních kanceláří specializovaných na Egypt se může kvůli nepokojům dostat do existenčních problémů. V sobotu večer už vyhlásila platební neschopnost slovenská cestovní kancelář Medina Tours, která byla na Egypt orientována.

Egyptská krize ve zkratce

Po svržení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 vládlo Egyptu Muslimské bratrstvo. Nedokázalo ale řešit naléhavé ekonomické problémy a zaměřilo se na posilování své moci. Tím vyvolalo hluboké rozdělení společnosti, které armáda vyřešila začátkem července sesazením prezidenta Muhammada Mursího. Bratrstvo od té doby protestuje, ale armáda důsledně zatýká jeho představitele, kteří mají být souzeni. Soud čeká také Mursího.