Majitel Tatry, Avie a zbrojovky Excalibur se stahuje. Průmyslník Strnad převádí své firmy na syna

Zakladatel průmyslové a zbrojařské skupiny Czechoslovak Group (ČSG) Jaroslav Strnad odchází ve svých pětačtyřiceti letech z vedení společnosti a zbavil se i vlastnického podílu, který převedl na syna. Novým stoprocentním majitelem je tak od konce ledna Michal Strnad (25), jenž už od října 2015 zastával ve firmě funkci předsedy představenstva a generálního ředitele. Píšou o tom Hospodářské noviny (HN).

„Krok, na kterém jsme se s Michalem dohodli, tedy převedení sta procent akcií holdingu na něj, je vyjádřením zásady, že kdo podnikání řídí, má za něj nést plnou odpovědnost, a to včetně odpovědnosti vlastnické,“ uvedl Jaroslav Strnad. Po změnách zůstává již jen v dozorčí radě ČSG a podle svých slov chce pokračovat ve vyhledávání nových investičních a obchodních příležitostí strategické povahy.

Jaroslav Strnad je prostřednictvím svých firem jedním z nejvýznamějších známých sponzorů Miloše Zemana. Na jeho transparentní účet poslal přes tři miliony korun prostřednictvím výrobce brzd DAKO-CZ a producenta materiálů pro letadla a auta Composite Components – obě firmy jsou spojené právě se jménem zbrojaře Strnada.

Devíti sty tisíci pak přispěl právník Jan Nekola, který s firmami Strnadova impéria rovněž spolupracuje. Mimo jiné na konci loňského listopadu převedl svou firmu CSG RDR do holdingu Czechoslovak Group, kterou Strnad vlastní.

  • Jednou z posledních akvizicí zbrojaře Jaroslava Strnada se stala společnost Kovosvit MAS. Strnad ji vlastní od poloviny září. Firma má dlouhou tradici ve výrobě obráběcích strojů. Sahá až do roku 1939, kdy vznikla jako jeden z podniků Baťova průmyslového impéria.

    Od ledna do Strnadovy skupiny Czechoslovak Group přibyl i český výrobce radarů firma Retia, většinový podíl ve výrobci hodinek Prim firmě Elton Hodinářská nebo v mošnovské opravně letadel Job Air Technic.
  • Na jaře Strnad také koupil od indických majitelů zkrachovalého výrobce nákladních vozů Avia, kterého se pokusí vzkřísit. Společnost Industry Innovation ale není součástí holdingové struktury Czechoslovak Group, do níž se řadí například jiná Strnadova firma Tatra Trucks.

Právě svými akvizicemi v posledních letech Strnad starší nejvíce proslul, připomíná deník. Do skupiny každý rok přibylo několik firem - naposledy dodavatel softwaru pro řízení letového provozu CS Soft či pardubický výrobce radarů Eldis.

Z dražby až k prosperitě

Nejvíce firem získal Strnad v roce 2016, kdy si ve spojení se slovenským podnikatelem Alexejem Beljajevem připsal třeba Dubnický metalurgický kombinát nebo letecké opravny v Ostravě-Mošnově. V roce 2013 získal spolu s Reném Materou společnost Tatra, kterou koupili v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. Prodělečná automobilka od té doby postupně navyšuje výrobu i zisk.

Portfolio českých a slovenských firem skupiny tak zahrnuje výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů, munice, strojírenských produktů pro automobilový, železniční a letecký průmysl či brzdových systémů pro kolejová vozidla, stejně jako silniční dopravní a logistické služby.

Strnad mladší podle HN prohlásil, že pro fungování skupiny a řídící pracovníky se změnou majetkových podílů nic nemění. „Ve vztahu k členským podnikům skupiny platí zásada, že jejich managementy mají vysokou autonomii a zodpovídají si za řízení výroby i obchod,“ uvedl.

Celkové tržby 25 miliard

Holdingu, který se do ledna 2016 jmenoval Excalibur Group, se již několikátý rok po sobě daří. Loni podle listu vykázal opět rekordní čísla. Při tržbách 20 miliard korun dosáhl provozního zisku před odpisy EBITDA okolo dvou miliard, píšou HN. Při započítání firem, které Strnad kontroluje mimo skupinu ČSG, jako například pardubický výrobce radarů Retia nebo strojírenský podnik Kovosvit, by podle deníku byly tržby okolo 25 miliard korun.