Zateplování či rychlý internet. Evropské dotace, které se nečerpají, by vláda převedla jinam

Události ČT: Peníze z neúspěšných programů by se podle vlády měly přesunout (zdroj: ČT24)

Česko k začátku letošního roku reálně dostalo zhruba devítinu z celkových 600 miliard korun, na které má ve stávajícím období nárok. Úřadům se daří hladce získávat evropské peníze hlavně na podporu zaměstnanosti, rozvoj venkova nebo dopravní stavby. Miliardy korun z těch neúspěšných programů by se podle vlády měly přesunout jinam.

Česko sice zrychlilo čerpání dotací, stále ale v tomto ohledu patří mezi ty horší státy Unie. Váznou hlavně žádosti o proplacení už hotových projektů. Lepší výkony chce po svých ministrech i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Peníze z projektů, kde se nečerpá, pak plánuje vláda převést jinam. K takovému kroku ale potřebuje souhlas Evropské unie. „Jde o přesun asi 11 miliard z programů, které se nečerpají,“ uvedl premiér v demisi.

Třeba pokrytí vysokorychlostním internetem má být prioritou, na kterou je přímo vyčleněno 14 miliard. Variantou je, že část peněz přejde pod ministerstvo pro místní rozvoj, které by je pak dalo přímo obcím, které si připojení zajistí.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu představí další postup do konce února, kdy se provede revize operačního programu, aby došlo k daleko rychlejšímu uvolňování evropských prostředků,“ přiblížil náměstek na ministerstvu průmyslu a obchodu Ondřej Malý.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík upozorňuje, že nestačí jenom přesunout prostředky z jednoho ministerstva na druhé. „Musí se výrazně změnit podmínky. Tak, jak byly nastaveny, byly nesmyslné,“ míní.

Brabec míní, že by se některé peníze daly použít na zateplovaní

Jiný příklad dává ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec (ANO). „Jednáme o možnosti, jak si z integrovaného regionálního programu, který se zatím nepříliš dobře čerpá, vzít některé peníze, které bychom mohli třeba využít na zateplování,“ řekl.

Ministr v demisi Dan Ťok (za ANO) zase tvrdí, že v jeho resortu čerpání nevázne. „My jsme nejlepší z těch tvrdých programů, tedy z těch, kde je vidět nějaká stavba,“ zmínil.

V SPD jsou každopádně k dotacím skeptičtí. „Vidíme, že to nefunguje dobře,“ řekl předseda hnutí Tomio Okamura.

Znovu se o čerpání evropských peněz bude mluvit na vládní úrovni už příští týden. Premiér svolal další poradu k tomuto tématu. Vláda by také ráda mluvila do toho, jak bude vypadat rozdělování peněz po roce 2020. „Budeme chtít mít vliv v Evropě, abychom tady neměli úžasný program na chůvy za 900 milionů, kde nikdo nic nečerpal,“ podotkl Babiš.