Nejvíc klientů v zemi přitáhlo České spořitelně více než šestimiliardový zisk

Praha - První velkou bankou, která přišla s kůží na trh v poločase hospodářské činnosti letošního roku, byla Česká Spořitelna. Celá skupina Erste investory potěšila, největším klenotem ve středoevropském prostoru, kde Erste operuje, je Česká spořitelna. Pochlubila se ziskem 6,6 miliardy korun, což je proti stejnému období loňskému roku o čtvrtinu víc. Celá skupina Erste vydělala více než 15 miliard korun.

„Měli jsme vysoký nárůst úvěrů a to jak úvěrů hypotečních, tak úvěrů spotřebitelských, hodně vkladů přinesly fyzické osoby, které u nás meziročně uložily o 26 miliard korun více než v loňském roce,“ shrnula hlavní příčiny úspěchu mluvčí České Spořitelny Klára Gajdůšková.

Vypadá to, že strašák hypoteční krize ze světa se střední Evropy zatím nedotýká aspoň podle samých dobrých zpráv z českých finančních ústavů. „Jsou jistě určité drobné odpisy, které souvisí s jejich portfóliem, ale není to rozhodně tak výrazné, jako u ostatních západoevropských nebo amerických bank,“ myslí si makléř Fio David Brzek.

Důležitým zdrojem příjmů českých bank jsou poplatky. Ve srovnání se zeměmi západní Evropy jsou  mnohem vyšší. „Přestože se konkurence postupně zvyšuje a vstupují nově subjekty, tak to bohužel zatím ty velké banky netlačí příliš k tomu, aby své poplatky snižovaly,“ zamyslel se Brzek. Řada oponentů je ale názoru, že poplatky vyjadřují kvalitu služby, která nemůže být zdarma.

Akcie Erste se obchodují i na pražské burze. Po jejím otevření zpevnily o čtyři celých osm desetin procenta. Dostaly se až na hodnotu 1 050 korun.

Další velké banky zatím pololetní výsledky nezveřejnily. Komerční banka a ČSOB je oznámí začátkem srpna.