Loni vzniklo nejvíce firem za dobu existence Česka. Nejvíc jich však také zároveň zaniklo

Počet vzniklých i zaniklých firem byl loni nejvyšší v historii ČR (zdroj: ČT24)

V Česku loni vzniklo 32 557 obchodních společností, což je meziroční nárůst o 12 procent. Zároveň však také zaniklo 12 100 firem, což bylo meziročně dokonce o 38 procent více. Počet vzniklých i zaniklých společností byl nejvyšší v historii Česka, vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

„Pokud se na nárůst počtu nově vzniklých a zaniklých společností podíváme z pohledu meziroční dynamiky, zjistíme, že počet zaniklých společností se zvyšuje rychleji než počet nových. Počet nových společností na jednu zaniklou se tak postupně snižuje,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. V Česku je zhruba půl milionu obchodních společností.

Nejvíce nových společností vzniklo v březnu 2017, a to 3451. Nejméně jich vzniklo v červenci, kdy bylo založeno 1920 společností. Nejvíce zániků firem se uskutečnilo v listopadu, 1319. Nejméně firem naopak činnost ukončilo v únoru, konkrétně 859.

„To, že se ekonomice daří, vede k tomu, že podnikatelé získávají nové příležitosti, otvírají nové firmy a zavírají své původní,“ podotkla Kameníčková.

Nejvíce firem loni vzniklo v odvětví profesní, vědecké a technické činnosti, celkem 7361. Následoval obchod, ve kterém vzniklo 6978 společností, a nakládání s nemovitostmi se 4079 novými společnostmi. Nejvíce společností zanikalo ve stejných oblastech – v obchodu 4278 firem, v nakládání s nemovitostmi 2419 a v profesních, vědeckých a technických činnostech 1272.

„V české ekonomice se soukromá spotřeba stává jedním z hlavních pilířů ekonomiky, je to v současné době největší tahoun ekonomického růstu a je vidět, že i v tomto sektoru vzniká řada nových firem a právě soukromá spotřeba bude hrát důležitou roli i v následujících kvartálech a letech,“ řekl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Největší změny byly v Praze a Jihomoravském kraji

Nejvíce obchodních společností vzniklo i zaniklo ve velkých regionálních centrech a jejich okolí. V Praze vzniklo 14 499 společností, v Jihomoravském kraji 4131 a v Moravskoslezském kraji 2587. Zároveň v Praze zaniklo 6071 společností a v Jihomoravském kraji 1399. Třetí největší počet firem zanikl na Ústecku – 718 společností.

Kde vznikají nové firmy
Zdroj: ČT24

Zároveň klesl loni podíl bankrotů na zánicích firem. Bankroty činily 6,4 procenta všech zániků obchodních společností. „Až do roku 2014 se bankroty podílely na zánicích obchodních společností více než jednou pětinou. Výraznější pokles pod hranici 20 procent jsme zaznamenali až v roce 2015 a v roce 2017 se poprvé tento podíl snížil pod deset procent,“ upozornila Kameníčková.