Tuzemská dovolená Čechy neláká. Pokud ano, chtějí zážitky

Praha – Domácích turistů v Česku ubývá a oblíbeným cestovatelským cílům tak nezbývá než o svoje návštěvníky bojovat. Esem v rukávu přitom může být interaktivní návštěva zámku nebo adrenalinový zážitek na horách. Kvůli nabídce zajímavostí pomalu přetahuje návštěvníky tradičně oblíbeným Krkonošům třeba dříve opomíjená Šumava. Některé stálice se ale zatím o své návštěvníky bát nemusí –víno stále láká na jižní Moravu a lázně zase do západních Čech.

Čechů, kteří ve volném čase sbalí batoh, nazují pohodlné boty a vyrazí na pár dní prozkoumat krásy tuzemska, letos skokově ubylo. Za druhé čtvrtletí letošního roku do České republiky sice přijelo o něco více zahraničních turistů, celková čísla ale táhnou dolů právě domácí výletníci. Těch oproti loňskému dubnu, květnu a červnu ubylo skoro o devět procent. Částečně za to mohou povodně i chladné jaro.

  • „Velká voda je velký problém, protože jak jsme viděli v médiích, tak zahraniční i domácí turisté měli obavy, že na ta místa vůbec nemůžou přijet,“ vysvětlil prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Důvodem je ale také třeba zastaralá propagační strategie. Spoléhat jen na přírodu a památky je totiž málo. To pochopily třeba obce na Šumavě – na Lipně nabízejí stezku mezi korunami stromů a netradiční outdoorové aktivity, šumavské hrady a zámky zase zjistily, že klasická prohlídka s naučeným průvodcovským textem už dávno nestačí. Například na hradě Kašperk si tak mohou budoucí školáci vyzkoušet, jak se dřív psalo do vosku, nebo pomocí promítaček zažít, jaké to je, když hrad zachvátí požár.

  • "Turisté jsou čím dál náročnější, mají čím dál více možností, jak strávit svůj volný čas, a proto musí všechny památky neustále nabízet něco nového," zhodnotil kastelán Kašperku Zdeněk Svoboda.

Šumavě navíc pomáhá příjemný terén a dostatek míst ke koupání, v této sezoně tak válcuje tradičně oblíbené Krkonoše. Strmý růst zájmu o nejvyšší české hory po letech zpomalil, návštěvníci to tu znají a v některých případech nejsou spokojeni s kvalitou služeb.

Turistickou sezonu většina regionů nerozjela právě na jedničku, ale přesto se už ve druhém čtvrtletí některým krajům dařilo. V Olomouckém kraji přibylo hostů více než o sedm procent oproti loňsku a zhruba stejně také v sousedním kraji Zlínském. Naopak s největším propadem návštěv - až na minus 13 procent - se musí vyrovnávat Plzeňský kraj.

Naopak výrazně si pomohla lázeňská města téměř ve všech krajích. Po dlouhé době mají na lepší sezonu nakročeno i v Mariánských lázních. Kromě tradiční zpívající fontány a kolonády lákají hosty na kulturní akce, hlavně koncerty vážné hudby. Kromě Prahy pak nejvíce turistů míří mezi vinohrady na jižní Moravu. Cyklostezky, sklípky či vinotéky i ve velmi horkých dnech lákaly zástupy turistů a vinaři tak hlásí oproti loňsku až dvojnásobný zájem.

Tuzemská dovolená Čechy neláká (zdroj: ČT24)
Vydáno pod