Inflace klesla, v obchodech jsme nechali míň peněz

Praha - Cenovky v obchodech byly v červenci oproti předchozímu měsíci o 0,2 procenta nižší, jak uvedl Český statistický úřad. Zlevnily především potraviny a nealkoholické nápoje. V porovnání s loňským rokem pak inflace zpomalila na 1,4 procenta. Naproti tomu analytici čekali, že ceny meziročně spíše porostou.

Za meziměsíčním poklesem stály podle statistiků hlavně nižší ceny zeleniny, a to o 13,8 procenta. Cena brambor dokonce propadla o 29 procent. A padaly taky ceny ovoce (o 1,9 procenta), drůbeže (o 2,1 procenta), vajec (o 4,1 procenta) a minerálních a pramenitých vod (o 3,5 procenta).

Dovolené zdražily, oproti červnu o více než deset procent

Naopak ve zvyšování celkové úrovně cen se nejvíce promítlo zdražení rekreace a kultury, kde proti červnu vzrostly sezonní ceny dovolených s komplexními službami až o 12,5 procenta.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance

"Červenec bývá měsícem letního výprodeje a slev oblečení. Přestože se na výlohách objevují nápisy 'sleva až 70 procent' apod., skutečnost bývá střízlivější. Letos v červenci ceny oblečení a obuvi klesly o 2,3 procenta. Výprodeje byly letos nejméně štědré za posledních pět let."

Co se týče meziročního vývoje, zde měly také rozhodující vliv ceny potravin a nealkoholických nápojů. Ovšem opačným směrem: cena mouky vzrostla o 25 procent, mléka o deset procent, másla o 12,3 procenta, ovoce o 9,9 procenta a zeleniny o 29,7 procenta. Zvýšilo se čisté nájemné, vodné, stočné, ceny elektřiny, tepla a teplé vody.

„V dalších měsících se bude inflace držet na současných nízkých úrovních a za celý rok ceny vzrostou přibližně o 1,5 procenta. Inflace se tak nadále udrží bezpečně pod dvouprocentním inflačním cílem ČNB,“ říká k budoucímu vývoji analytik Citfin Jiří Šimek. Zhruba 1,5procentní tempo předpokládá i analytik GE Money Bank Filip Fyrbach.

Zakročí ČNB proti nízkým cenám?

Červencová inflace tak byla pod silným sezonním tlakem. Ale pokud by inflace měla dále zpomalovat, vzrostlo by výrazně riziko přímé devizové intervence," upozornila hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Podle ní je ale předčasné dělat velké závěry. Srpnová data o inflaci by totiž musela trend dalšího zpomalování inflace k jednomu procentu potvrdit.

Tento vývoj nejspíše nezůstane bez odezvy ze strany centrální banky ani podle analytika ČSOB Petra Dufka: „Dnešní číslo je tak trochu vodou na mlýn centrální banky. Na druhou stranu, koruna je slabá už tak a inflace neroste především v důsledku utlumené poptávky v ČR.“