ČR prosí Evropskou unii kvůli povodním o 400 milionů

Brusel - Česká republika po Evropské unii žádá, aby s ní byla solidární a úhradila část škod způsobených červnovými záplavami. Z evropského fondu by tak mohla získat téměř 16 milionů eur.

Mluvčí Evropské komise Sinéad Meehanová prohlásila, že letošní povodně byly menšího rozsahu než ty v roce 2002 a škody byly vyčísleny na 637 milionů eur (16,4 miliard korun). „Jestliže bude vše schváleno, Česká republika může z Fondu solidarity získat až 15,9 milionu eur (přes 411 milionů korun),“ dodala. Česko žádost podalo tři dny před uzávěrkou.

Aby mohlo Česko nebo jiná evropská země na pomoc dosáhnout, musí celkové přímé škody přesáhnou tři miliardy eur (77,7 miliardy korun) nebo 0,6 procenta hrubého národního důchodu. V případě tuzemska to letos znamená 872 milionů eur (22,5 miliardy korun). Poté fond poskytuje jako příspěvek maximálně šest procent uznatelných škod. O pomoc lze požádat i tehdy, když živelní pohroma způsobí velké regionální škody. Ani jedna z těchto variant ale letos v České republice nenastala.

Komentář Martiny Bečvářové (zdroj: ČT24)

Česko postavilo svou žádost také na tom, že povodně postihly sousedící státy

Poslední možností je pak takzvané kritérium sousedící země. O pomoc tak může žádat i stát, který sousedí se zemí postiženou závažnou katastrofou, jejíž škody přesáhly limit pro hlavní kritérium. Výše škod v ČR by v tomto případě nebyla rozhodující, zásadní je, aby bylo prokázáno, že škody způsobila stejná katastrofa jako v Německu nebo v Rakousku. V případě regionálního kritéria a kritéria sousedící země poskytuje Fond solidarity až 2,5 procent uznatelných škod. 

Povodně v německém Pasově
Zdroj: ČTK/AP/Armin Weigel

A právě o využití tohoto kritéria se mluví i v české žádosti, jak potvrdila Meehanová: „Záplavy v sousedním Německu jasně spadají do této kategorie.“ Německo o pomoc při odstraňování následků letošních povodní požádalo již na konci července. Celkové škody stanovilo na 8,2 miliardy eur a může podle všeho počítat s příspěvkem z Fondu solidarity mezi 350 a 360 miliony eur. Tuto středu pak předložilo oficiální žádost i Rakousko. Ještě se očekává, že Brusel o pomoc požádá i Maďarsko. Naopak Slovensko už dříve naznačilo, že o příspěvek z Fondu solidarity usilovat nebude.

Fond solidarity Evropské unie vznikl v roce 2002 po tehdejších ničivých záplavách. V zásadě funguje mimo běžný unijní rozpočet. Na výplatu náhrady škod se musí složit ostatní členské země poté, co žádost schválí Evropská komise, europarlament a Rada EU.