Obnovuje se prosperující Amerika, řekl Trump v Davosu. Pozval do USA investory

Americký prezident Donald Trump v projevu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu řekl, že bude Ameriku vždy stavět na první místo. To ale podle něj neznamená, že by měla Amerika zůstat sama. Podle Trumpa je teď výhodné v Americe znovu investovat, mimo jiné díky reformě daní, kterou prosadil. Trump vyzdvihl i výsledky, jichž americká ekonomika dosáhla během prvního roku, co je Trump ve funkci prezidenta.

Donald Trump řekl, že Spojené státy jsou otevřeny podnikání, zažívají nebývalý růst a že je teď ten správný čas v USA investovat. Upozornil, že Spojené státy jsou připraveny k jednání o vzájemně výhodných obchodních dohodách se všemi zeměmi.

„Svět je teď svědkem obnovy silné a prosperující Ameriky. Teď je ten správný čas na to, abyste přenesli svá pracovní místa a investice do USA,“ prohlásil.

Trump v projevu bránil svůj program, který prosazuje USA, a zdůraznil, jak se díky němu Americe daří. V projevu se ale snažil najít i rovnováhu ke svému nacionalistickému programu a vyzdvihl, že z ekonomického růstu v USA podpořeného programem „Amerika na prvním místě“ bude těžit i zbytek světa.

Vystoupení Donalda Trumpa v Davosu (zdroj: ČT24)

Rozkvět Spojených států podle amerického prezidenta vytvořil po celém světě bezpočet pracovních míst. Silný růst je také motorem kreativity a inovací a vedl k důležitým objevům, které pomáhají lidem po celém světě žít šťastněji a zdravěji, řekl.

Obchod podle prezidenta musí být poctivý a vzájemný. Trump v této souvislosti varoval obchodní partnery, že Washington už dál nebude tolerovat nepoctivé obchodní postupy a upozornil, že predátorské praktiky pokřivují trh. „Nemůžeme mít volný a otevřený obchod, pokud některé země zneužívají systém na úkor jiných,“ uvedl.

Zpomalení americké ekonomiky (zdroj: ČT24)

„Spojené státy americké jsou tak významnou ekonomikou, že si mohou určovat vlastní pravidla. Donald Trump toho bude chtít využít ke změně mezinárodního obchodu. Pro Českou republiku jako malou proexportně orientovanou zemi to může přinášet rizika,“ komentuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Trump již dlouho uvádí, že dává přednost bilaterálním obchodním dohodám před regionálními. Tentokrát ale ve svém projevu naznačil ochotu ke vstupu do jednání o Transpacifickém partnerství (TPP), což je rozsáhlá dohoda o volném obchodu, z které se USA loni stáhly. Prohlásil, že by Spojené státy „možná“ mohly obnovit jednání s mnoha ze zúčastněných zemí najednou.

V Davosu došlo ale i na politická témata. Americký prezident totiž vyzval partnery Spojených států, aby se společně s ním nadále snažili Íránu zabránit v podpoře teroristů a v cestě k jaderné zbrani. Trump se také pochválil za „historické úsilí“, s nímž se snaží sjednotit nátlak na Severní Koreu kvůli jejímu jadernému programu. Připomněl i společný boj mezinárodní aliance pod vedením USA proti teroristům z takzvaného Islámského státu (IS).

„Nemůžeme mít prosperitu bez bezpečnosti. A aby byl náš svět bezpečný před ničemnými režimy, terorismem a revizionistickými mocnostmi, žádám naše přátele a spojence, aby investovali do své vlastní bezpečnosti a plnili své finanční závazky,“ řekl.

Americký prezident v proslovu zmínil i jeho oblíbené téma migrace. Konkrétně hovořil o takzvané řetězové migraci, tedy spojování rodin přistěhovalců. Tento systém je podle něj třeba „nahradit systémem podle zásluh“. „Nově příchozí musíme vybírat podle jejich schopností, jimiž mohou přispět naší ekonomice,“ uvedl Trump.

Kvůli vzestupu vůdců jako Kim a Trump je civilizace v ohrožení, upozornil Soros

Donald Trump se ale v Davosu dočkal kritiky, a to od amerického finančníka maďarského původu George Sorose. „V USA by Trump rád zřídil stát mafie, ale nepodaří se mu to. Stojí proti tomu ústava, další instituce a živoucí občanská společnost,“ řekl Soros.

„Ale v sázce není jen přežití otevřené společnosti, nýbrž civilizace jako takové,“ prohlásil Soros. Důvodem je podle něj vzestup vůdců, jako jsou Kim Čong-un v Severní Koreji nebo právě Trump v USA. Oba jsou podle něj zjevně ochotni riskovat i jadernou válku, jen aby se udrželi u moci.

Přesto Soros Trumpovu vládu označil za „dočasný fenomén“, který skončí nejpozději v roce 2020, „nebo dokonce dříve“. 

Soros dále varoval například před dopady klimatické změny a před velkými internetovými společnostmi, jako jsou Facebook a Google, v nichž vidí „stále mocnější monopoly“, které mohou být v pokušení opírat se o autoritářské režimy. Nakonec může vzniknout „totalitní síť, jakou si nedokázali představit ani Aldous Huxley nebo George Orwell“ ve svých románech Konec civilizace a 1984, upozornil finančník.

Soros vyzval také k potřebě reformy stranických systémů v Evropě. Jako problémový příklad uvedl bavorskou Křesťanskodemokratickou unii (CSU), která byla podle něj po vzniku populistické Alternativy pro Německo (AfD) nucena posunout se dál doprava, čímž se mezi CSU a sesterskou CDU kancléřky Angely Merkelové podle něj vytvořil nepřekonatelný příkop.

„Německý stranický systém tak bude do značné míry nefunkční, dokud se CDU a CSU nerozdělí,“ domnívá se Soros.