Nejlevněji si zavoláte v Litvě, nejdražší je Nizozemsko

Brusel - Ceny za volání mobilem se napříč jednotlivými státy Evropské unie výrazně liší. Česká republika je přitom osmou nejdražší. A mezi Litvou, kde je telefonování v rámci vnitrostátní sítě nejlevnější, a nejdražším Nizozemskem je rozdíl v cenách dokonce až osminásobný. Uvádí to zpráva Evropské komise. Ovšem český operátor Telefónica uvedl, že komise pracuje se starými čísly.

Za minutu hovoru přes mobilní telefon lidé v roce 2011 v Nizozemsku průměrně zaplatili v přepočtu 3,80 koruny, v Litvě to bylo jen 0,49 koruny. V České republice šlo průměrně o skoro 2,70 koruny. Číslo je ale vyšší, než činí průměr EU. Ze států tehdejší sedmadvacítky tak byla Česká republika osmou nejdražší - po Nizozemsku, Lucembursku, Belgii nebo třeba Maltě. Do srovnání není zahrnut nový člen unie Chorvatsko.

Oproti tomu v jiných kategoriích základního zboží a služeb v rámci jednotného trhu jsou podle komise cenové rozdíly výrazně nižší. Například litr mléka lze v Evropské unii koupit za ceny mezi 0,69 eura až 0,99 eura (18 korun až 25,60 koruny). Jedná se o rozdíl 43 procent. Jenže pokud jde o mobilní volání, představuje rozdíl mezi cenou za stejné služby v Litvě a Nizozemsku 774 procent.

Ceny mobilního volání
Zdroj: ČT24/Evropská komise

Český operátor se brání

Hany Farghali, mluvčí české Telefóniky: „Porovnání vycházející z čísel z roku 2011 nemá jakoukoli relevanci k aktuálním cenám na trhu. Díky neomezeným tarifům zavedeným v letošním roce nyní patří ceny volání v ČR k těm nižším v Evropě.“

Podle Evropské komise rozdíl nelze vysvětlit rozdíly v kvalitě, v nákladech na poskytování dané služby, ale ani rozdíly v kupní síle spotřebitelů. „Je nezbytné, aby se celá EU rychle vydala směrem k vytvoření opravdového jednotného trhu a dosáhla propojení celého kontinentu,“ prohlásila místopředsedkyně EK Neelie Kroesová. Brusel současně sdělil, že v září se v oblasti telekomunikací chystá oznámit nové kroky na posílení jednotného trhu.