Izolace není cestou vpřed, prohlásila v Davosu Merkelová

Zprávy ve 23: Merkelová vystoupila v Davosu (zdroj: ČT24)

Před protekcionismem a novým nacionalismem varovala na Světovém ekonomickém fóru v Davosu německá kancléřka Angela Merkelová. Snaha o izolaci podle ní není řešením výzev, kterým v současném světě státy čelí. Světové společenství ujistila, že navzdory komplikacím při sestavování nové vlády bude Německo i nadále přispívat k řešení mezinárodních krizí.

Lídři největších zemí Evropské unie na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu kritizovali situaci ve světě, která je podle nich krizová.

„Jsme přesvědčeni, že izolace není cestou vpřed. Jsme přesvědčeni, že musíme spolupracovat, že protekcionismus není správnou odpovědí,“ uvedla Merkelová na hospodářském fóru ve švýcarském horském letovisku.

Pokud je někdo přesvědčen, že nejsou věci ve své současné podobě spravedlivé, je podle německé kancléřky třeba hledat mnohostranná, a nikoli jednostranná řešení. Konkrétního politika či zemi, která se k jednostranným řešením v současnosti uchylují, kancléřka nejmenovala.

Národní egoismus, populismus a polarizující atmosféru v mnoha státech světa podle Merkelové vyvolal i strach lidí, že tváří v tvář digitalizaci a celosvětovým změnám zůstanou pozadu.

Podle Merkelové pochybují nyní lidé i o tom, zda může multilaterální spolupráce vyřešit jejich problémy. Pravicový populismus, který posiluje v reakci na tyto obavy, ale Merkelová považuje za „jed“.

Mezinárodní společenství kancléřka ujistila, že Německo chce být i navzdory aktuálním problémům kolem vzniku nové vlády silným hráčem při řešení krizí. „Německo chce být zemí, která bude i v budoucnu přispívat ke společnému řešení problémů budoucnosti,“ uvedla Merkelová.

Ve svém projevu vyzvala předsedkyně německé vlády členské státy EU, aby ještě více spolupracovaly v zahraniční politice. Nutné je to podle ní především proto, že se velká část světových konfliktů odehrává „před našimi dveřmi“. Jako příklad uvedla válku v Sýrii, ve které EU podle ní nehrála prakticky žádnou roli.

Evropa by si podle Merkelové také neměla stěžovat, pokud některé země změní své daňové systémy, jako to před časem udělaly Spojené státy. Místo toho by měla odpovědět vlastními reformami.

Francouzský prezident Emmanuel Macron hovořil o tom, že Evropská unie se musí v letošním roce zreformovat, aby mohla konkurovat velkým mocnostem, jako je Čína nebo Spojené státy. Macron řekl, že ambicióznější země EU musejí být schopny pokročit k větší integraci Evropy, i když se jiné evropské země nechtějí připojit. „Ti méně ambiciózní by neměli blokovat ty ambicióznější ve skupině,“ řekl. Dodal přitom, že země, které sdílejí měnu euro, musejí být schopny dohodnout se na „mnohem silnějším“ a „mnohem spravedlivějším“ systému. Země EU podle Macrona musejí koordinovat svou daňovou politiku, „protože jinak budou přicházet o talenty“.

Americký ministr obhajoval agresivní obchodní kroky USA

Ministr financí USA Steven Mnuchin v Davosu zase prohlásil, že Spojené státy jsou absolutně oddány svobodnému a spravedlivému obchodu a mezi politikou prezidenta Donalda Trumpa „Amerika na prvním místě“ a jeho vírou v obchodní spolupráci s ostatními státy neexistuje žádný nesoulad.

Jak Mnuchin, tak americký ministr obchodu Wilbur Ross v rozhovoru s novináři obhajovali agresivní obchodní kroky přijaté Spojenými státy a sdělili, že další přijdou. Jak poznamenal list Financial Times, Steven Mnuchin přijel do Davosu s nekompromisním vzkazem světu, že politika Trumpovy administrativy je dobrá jak pro USA, tak pro zbytek světa.

Podle Rosse jsou obchodní války každodenní realitou. „Bohužel, každičký den různé strany porušují pravidla a snaží se získat nespravedlivé výhody. Obchodní války tu už nějakou dobu jsou, rozdíl je ten, že na hradby se nyní dostávají americké oddíly,“ prohlásil Ross podle listu Financial Times.

Ross dodal, že obchodní kroky USA byly vyprovokovány „nevhodným chováním obchodních protistran“. Co se týče volného obchodu, řada zemí je podle něho zdatná v rétorice, ale ve skutečnosti provádějí extrémní protekcionismus.

Davos s českou stopou

Ekonomické fórum v Davosu začalo v úterý. Ve čtvrtek se tam setká i český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) s premiéry Lucemburska Xavierem Bettelem, Portugalska Antóniem Costou, Estonska Jürim Ratasem a Izraele Benjaminem Netanjahuem. Chystá se také vystoupit v panelové diskusi, která ponese téma Vytváření společné vize pro Evropskou unii.

Bude jednat i s předsedou Valného shromáždění OSN Miroslavem Lajčákem a zúčastní se oběda s dalšími evropskými politiky včetně šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera.

Schůzka s lucemburským, portugalským a estonským předsedou vlády by se měla podle českého Úřadu vlády týkat především evropské problematiky. S Ratasem se Babiš zaměří také na otázku digitalizace a eGovernmentu, která patří mezi programové priority české vlády.

Tématem setkání s Lajčákem bude české předsednictví v Hospodářské a sociální radě OSN (ECOSOC). Podvečerní schůzka s Netanjahuem by se měla týkat spolupráce ve vědě, inovacích, kybernetické bezpečnosti či ekonomice.

Jednání ekonomických špiček v Davosu se letos zúčastní také americký prezident Donald Trump, hodlá tam mezi šéfy nadnárodních firem či velkých bank hájit svůj protekcionistický program „Amerika na prvním místě“. Ve čtvrtek vystoupí v Davosu mimo jiné také britská premiérka Theresa Mayová, Jean-Claude Juncker či generální tajemník OSN António Guterres.