Ceny hypoték rostou, zájem o ně mírně klesá

Ceny hypoték rostou, zájem klesá (zdroj: ČT24)

Banky pokračují ve zvedání úrokových sazeb u hypoték. Navyšují je v průměru o dvě desetiny procenta. Úroky rostou už několik měsíců v řadě a podle analytiků se nejedná zdaleka o poslední zdražování půjček na bydlení.

Kvůli rostoucím úrokovým sazbám už začal klesat zájem lidí o hypotéky. Těch banky loni poskytly celkem za 224 miliard korun. To je o dvě miliardy méně než v roce 2016. Kromě sazeb trh ovlivňují také vysoké ceny nemovitostí, kterých navíc ubývá.

Trh nyní čeká hlavně na další kroky centrálních bankéřů. Někteří členové bankovní rady připustili, že by základní úrokové sazby ČNB letos mohly růst i více, než bylo původně v plánu. Další zvyšování sazeb potvrdil i guvernér. „Dále budeme postupně směřovat k neutrálním sazbám, což jsou sazby někde kolem tří procent,“ potvrdil guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Úrokové sazby
Zdroj: ČT24

Sazby rostou již několik měsíců

Úrokové sazby banky zvyšují už několik měsíců v řadě. V prosinci se vyšplhaly pod 2,2 procenta. V lednu pak některé banky oznámily další zdražování. „Očekáváme nárůst i v roce 2018, ale ne asi tak prudký. Na konci roku bychom se měli pohybovat lehce pod třemi procenty,“ říká projektový manažer společnosti Chytrý Honza Daniel Horňák. 

Úroky rostou zejména kvůli velkému zájmu o nové bydlení a tlaku České národní banky na omezování hypoték. A měly by růst i dále, centrální bankéři je totiž chtějí dále zvyšovat. „Většina bankovní rady se přiklonila k názoru, že není třeba s tím krokem spěchat a že můžeme počkat na další zasedání, která budou,“ uvedl v prosinci Rusnok.

První letošní měnové zasedání budou mít centrální bankéři na začátku února. A právě od jejich kroků se budou odvíjet i sazby, které nabízejí svým klientům komerční banky.

V prosinci byl průměrný úrok u hypoték 2,19 procent, což je o čtyři setiny procenta víc, než v listopadu. Oproti předchozímu měsíci ale rostl objem hypoték. Zatímco v listopadu si lidé vzali úvěry na bydlení za zhruba 19,5 miliardy, v prosinci byl objem vyšší o bezmála 700 milionů korun. Počet hypoték ale klesl o 115. 

Vydáno pod