Nezaměstnanost je tak nízká, že obce nemohou sehnat lidi na úklid sněhu nebo listí

Události: Práce pro obec (zdroj: ČT24)

Stále více obcí zjišťuje, že nemohou sehnat lidi například na úklid ulic či údržbu svých budov. Dříve k tomu využívaly v rámci veřejně prospěšných prací dlouhodobě nezaměstnané, ale i těch ubývá. Nezaměstnanost v Česku je totiž nejnižší v rámci Evropské unie. Pro lidi, které seženou, by pak starostové chtěli víc peněz od státu.

Problém se sháněním sil mají třeba v Poříčí nad Sázavou, kde už na sezonní práce zaměstnávají Josefa Doubravského. Na úklid sněhu či spadaného listí tak přispívá obci úřad práce. Když ale chtěla obec další čtyři takové posily, už nepochodila.

„Problém je, že je tak nízká nezaměstnanost, že lidi už ani v evidenci úřadu práce nejsou,“ uvedl starosta Jan Kratzer (nestr.). Čtyři posily na úklid si tak obec musela nejen najít sama, ale sama je i zaplatit.

Naopak v Němčovicích si z evidence úřadu práce mohli vybírat. Kromě dvojice, která například zasypává díry na cestách, tady s podporou státu pracuje i několik lidí ve sběrném dvoře a v psím útulku. Příspěvky dostává obec na všech 12 zaměstnanců, kteří pracují za minimální mzdu. Jenže ta se nedávno zvyšovala, zatímco příspěvky zůstaly stejné – a teď prý nepokryjí celkové náklady.  

„Ve chvíli, kdy stát zvedne minimální mzdu, což určitě vítají všichni, tak by mělo za těmi lidmi přijít od státu také dorovnání do té částky,“ řekl starosta Němčovic Karel Ferschmann (nestr.). Mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková však upozorňuje, že příspěvek v rámci veřejně prospěšných prací je jen příspěvkem a jeho cílem není refundovat celou mzdu. 

Kvůli zvýšení minimální mzdy se v minulosti několikrát zvyšovala i výše příspěvků. Teď s tím úřad práce nepočítá. Pro starostu Němčovic to tak možná bude znamenat, že bude muset omezit některé investice.

Příspěvky na zaměstnávání v Němčovicích
Zdroj: ČT24

Od února 2017 si lidé, kteří jsou v evidenci úřadu práce a pobírají dávky v hmotné nouzi déle než půl roku, mohou zvýšit příjem v rámci veřejné služby. Pokud odpracují v tomto režimu alespoň 30 hodin měsíčně, vzroste jim příspěvek na živobytí o 605 korun.

Třeba ve Vsetíně byl před letošní zimou zájem o veřejně prospěšné práce velký, radnice takto využívá zhruba dvacítku lidí. Starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL) uvedl, že město bude i letos využívat spolupráce s úřadem práce a s lidmi zaměstnanými na veřejně prospěšné práce. „My tu spolupráci vítáme, je v pořádku, že existuje institut veřejně prospěšných prací a lidé, kteří nemají práci, mohou přispět k tomu, aby město bylo čistější, udržované a pěkné,“ uvedl starosta.