Změna v Českých drahách? Radost pro konkurenci a hněv z ODS

Praha – Rozporuplné reakce vyvolal včerejší mocenský převrat ve vedení Českých drah, kdy nově zvolené představenstvo společnosti během jediného dne odvolalo dosavadního šéfa drážního gigantu Petra Žaludu. Zatímco konkurenti na železnici jeho konec vítají, politici jsou na rozpacích a občanská demokracie potom přímo hovoří o zásahu Rusnokovy vlády; ke změně došlo poté, co právě nový ministr Zdeněk Žák původní představenstvo odvolal.

Změnu vedení Českých drah odstartovalo úterní odvolání představenstva společnosti v čele s Žaludou. Následně dozorčí rada jmenovala nové představenstvo, které Žaludu odvolalo i z funkce generálního ředitele. „Jsem rád, že dozorčí rada vyhověla mému naléhání a velmi rychle provedla analýzu toho, v jaké kondici a ekonomice jsou České dráhy,“ konstatoval v této souvislosti ministr Žák.

Kromě nového ředitele drah Dalibora Zeleného byli do představenstva státního dopravce jmenováni výkonný ředitel pro provoz a techniku ČD Daniel Kurucz a náměstek generálního ředitele ČD pro personální záležitosti Pavel Švagr. Zelený by se měl podle ministra Žáka chovat jako krizový manažer. „To znamená, že ho stabilizuje a že najdeme cestu, jak České dráhy otočit na cestu k prosperitě,“ řekl Žák.

Stanjura: Žák lhal, šlo mu o Žaludu

Změna ve vedení Českých drah také vyvolala rozpačité i rozohněné reakce na tuzemské politické scéně. Předseda sněmovního podvýboru pro dopravu a poslanec za ODS Václav Baštýř uvedl, že dokud vláda v dolní komoře nezískala důvěru, měla by se takovýchto personálních čistek zdržet.

Podle místopředsedy TOP 09 Jaromíra Drábka jsou změny ve vedení ČD nezodpovědné a unáhlené, do funkcí jsou podle něj dosazováni lidé z okruhu prezidenta Miloše Zemana. Připomněl, že Zelený byl šéfem ČD v době, kdy byl Zeman premiérem. Obdobně hovoří i jeho stranický kolega Petr Gazdík: „Je to něco, co je naprosto mimo mandát této vlády, která je nelegitimní.“

Podle bývalého ministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) Žák lhal, když se „dušoval, že mu jde jen o hospodaření ČD, nikoli o hlavu generálního ředitele“. „Nikdo snad neuvěří tomu, že se Bc. Žákovi podařilo během čtrnácti dnů detailně prověřit jak profesní kvality členů dozorčí rady a představenstva, tak hospodaření tohoto gigantického podniku,“ prohlásil Stanjura.

Milan Chovanec, stínový ministr dopravy z ČSSD, se chce seznámit s podklady, které dozorčí radu k výměně vedení drah vedly, a pokud k ní neměla opravdu závažné důvody, bude požadovat vyvození osobní zodpovědnosti po těch, kteří takto rozhodli. Ještě kritičtější je potom předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Kroky, které se odehrály včera v Českých drahách, vládě spíš uškodí, než pomohou. Ministr dopravy dluží české veřejností zdůvodnění,“ uvedl.

Premiér Jiří Rusnok odvolání Žaludy obhajuje; změny podle něj byly učiněny proto, aby společnost neskončila podobně jako před časem zkrachovaná Sazka. „Je to zcela v souladu s mandátem, který máme. Jestliže vyhodnotily příslušné orgány situaci jako naléhavou, tak přijaly taková opatření, jaká přijaly,“ poznamenal předseda vlády.

Konkurence Žaludův pád vítá

Konkurenti Českých drah tah vítají; může podle nich přinést větší ekonomickou racionalitu při nákupu vlaků a kvalitnější služby pro cestující. Podle Žaludova největšího kritika z řad konkurenčních společností, majitele Student Agency a RegioJetu Radima Jančury, sice odvolaný ředitel dokázal do železniční dopravy přinést více peněz, hospodaření státní společnosti se ale i tak za jeho šéfování potýkalo s propadem.

Šanci na zlepšení hospodaření v Českých drahách vidí majitel druhého z konkurenčních dopravců, firmy Leo Express, Leoš Novotný. ČD by tak podle něj mohly přestat jezdit se ztrátou na linkách, na kterých by soukromý dopravce mohl jezdit bez dotací.