Nejsou lidi, koruna sílí. Český export přestává navzdory loňskému rekordu růst

Export loni vzrostl na více než čtyři biliony, podle vývozců tempo letos zvolní (zdroj: ČT24)

Export českých firem se loni přiblížil rekordní úrovni 4,2 bilionu korun, což bylo meziročně o pět procent víc. Kvůli sílící koruně, nedostatku pracovníků a nedostatečné výrobní kapacitě firem tempo růstu vývozu letos zvolní. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedli zástupci Asociace exportérů a Raiffeisenbank.

„Na rok 2018 nelze počítat s dalším významným růstem exportu, protože zcela určitě dojde k dalšímu posilování koruny. Automobilový průmysl jako tradiční tahoun vývozu v tuto chvíli již ve třech skupinách ze šesti (podle členění ČSÚ) zaznamenává stagnaci, či dokonce propad proti roku 2016,“ uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Loňský rekordní export zůstane podle něj v dalších letech pravděpodobně nepřekonán.

Nedostatek pracovních sil na trhu práce je podle něj ve skutečnosti ještě mnohem horší, než ukazují statistiky. Ne všechna volná místa jsou totiž deklarována na úřadech práce a navíc část nezaměstnaných se pohybuje v zóně šedé ekonomiky, upozornil. „Počet nezaměstnaných je de facto zhruba o 25 procent nižší, než je deklarovaný Úřadem práce,“ přiblížil. Skutečný počet nezaměstnaných na jedno volné pracovní místo tak odhaduje na 0,7.

Ekonom Bureš: Zastavil se propad vývozu do Ruska z předešlých let (zdroj: ČT24)

Jedním z možných řešení, o kterých firmy mluví, je větší automatizace výroby. „Převážná většina českých exportérů půjde cestou investic, využije příjmů, které v současné době má, i optimální možnost získání úvěru nebo dotace, a využijeme to k tomu, že se vybavíme na další období dopředu,“ dodal předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Ekonomka: Buď se vývoz přeorientuje na vyšší přidanou hodnotu, nebo bude zakázek méně

Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské se silná zahraniční poptávka, především sílící německá ekonomika, zaslouží o růst českého exportu i v letošním roce. Nedostatek pracovníků na trhu práce a v mnoha případech už i nedostatečná výrobní kapacita firem ale bude v letošním roce bránit svižnějšímu růstu vývozu, a tudíž celé ekonomiky.

„Bohužel ne ve všech firmách se daří zvyšovat produktivitu práce ruku v ruce s růstem personálních nákladů. To vytváří tlak na růst cen výrobků a při očekávaném posilování koruny se bude zhoršovat konkurenceschopnost českých vývozců. Buď se český vývoz přeorientuje na vyšší přidanou hodnotu, nebo zakázek ubude,“ uvedla Horská.

Podle Indexu Exportu měl český vývoz potenciál růstu v prvním letošním čtvrtletí v průměru přes deset procent. Více než 210 tisíc neobsazených míst na trhu práce společně se sezónními faktory ale zbrzdí růst vývozu na úroveň pohybující se spíše okolo pěti procent. 

Vydáno pod